BLOGGMENY
Kroppspositivitet

Mina bästa klädtips till tjocka (och varför såna här listor suger)

Om varför du inte behöver ha särskilda kläder bara för att du är tjock – och varför den typen av artiklar förstärker normer och försämrar självkänslan.

Igår stötte jag på en lista över vad tjocka ska ha på sig – eller framför allt inte ha på sig – inför nyår. Jag skrattade lite när jag läste artikeln eftersom det som radades upp som big no-nos är en rätt bra beskrivning av min klädstil generellt. Här är ett urval av de fantastiska tipsen (översatt från engelska så inte ordagrant):

– Undvik tunna axelband, det kan göra att dina armar ser större ut.
– Ha aldrig så djupa ryggringningar att man ser valkar (som är helt naturligt att ha där).
– Tighta kläder är alltid snyggt, men om du inte har kurvorna på rätt ställen bör du undvika tight från topp till tå.
– Ha på dig en bh som verkligen lyfter brösten, annars kan din överkropp se ännu större ut.
– Dina byxor kan inte vara hur vida som helst eftersom det ger ett klumpigt intryck. Satsa på en något smalare variant som ger dig en form.

Men jag skrattar såklart inte bara åt det, utan jag blir först och främst förbannad. För den här typen av artiklar, som alltid riktar sig mot kvinnor, gör inget annat än att förstärka normer och försämra självkänslan hos tjocka. Oftast antar nämligen experten att vi som inte är smala har som högsta önskan att vara just det.

Tydlig signal
Även om det också hade varit problematiskt så hade det inte vara lika illa om rubriken och vinkeln hade varit typ ”Klädtips till er som vill klä er smalare”, men ofta står det snarare ”Klädtips till större”. Det skickar en rätt jävla tydlig signal om att vi som är tjocka inte duger som vi är utan att vi antas vilja se ut på ett annat sätt.

Det kan i sig skada självkänslan rejält. Att sedan begränsas så enormt mycket i vad en kan ha på sig skadar den bara ytterligare. För om du tror att du behöver välja specifika kläder som är så kallade ”smickrande” ökar risken rätt rejält för att du inte kommer välja kläderna just du egentligen vill ha.

Precis lika skitsnygg som tjock
För den där tighta klänningen som du egentligen tycker är skitsnygg? För tight. Den där toppen? Det finns en risk att ryggvalkarna syns. Så då står du där med ett plagg som sitter precis sådär lagom tight och som har någon slags omlottskärning, för enligt experterna får det oss att se smalare ut. Bara den inte är randig för då ser du plötsligt en storlek större ut.

Okej, men vad gör det egentligen om du ser en storlek större ut? Vi behöver komma ifrån tanken att det bara finns en kropp som är okej och som duger. Att du kan vara precis lika skitsnygg som tjock. Och något som utan tvekan kommer få dig att känna dig riktigt snygg på nyår är att ha på dig kläder som du verkligen gillar – oavsett vad modeexperten tycker.

Mina bästa tips
Så, som jag lovade i rubriken kommer här modetips på hur du som tjock bör klä dig:

Du kan ha supertighta plagg med band som skär in och skapar extra mycket valkar.

Du kan ha bh:ar som gör att dina tuttar ser ännu hängigare ut och du kan i allmänhet visa hur mycket hud som helst.

Du kan också ha på dig typiskt smickrande plagg om du känner för det.

Slutsatsen
1. Klä dig hur fan du vill
2. Skit i vad modeexperten säger.

Annons

Lämna en kommentar