Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Träning

Vad som händer när en tjock pratar träning

Om verkligheten för tjocka inom träningsvärlden.

Igår var jag med i Nyhetsmorgon, och om någon mot förmodan har missat det även om jag har tjatat på alla mina sociala medier så kan du se de två klippen här och här. Jag har fått extremt mycket positiva kommentarer, och det blir jag så enormt glad över. Men vi måste prata om det andra också.

För jävlar vad det provocerar att en tjock sitter och pratar om träning. Och då menar jag alltså träning – jag har inte sagt ett enda ord om hur en ska gå till väga för att bli smal. Här har vi ett litet urval av kommentarerna:

”Den feta bullen kan inte träna”
”Experten som inte kan fixa sin egen kropp”
”Haha vilken fitnesskropp”
”Hur kan man låta en sån tjockis träna i tv”
”Av alla träningsmänniskor i Sverige tar ni in henne för att ge tips?”
”Hur tänker ni när ni tar in ett sånt fetto TV4?”
”Henne har jag 0 trovärdighet för, kolla bara på hennes kropp”
Och det har till och med startats en tråd om mig på Sveriges största träningsforum.

Varför lyfta det negativa?
Nu kommer någon ifrågasätta varför jag lyfter fram dessa negativa kommentarer, istället för alla positiva. Jo, för att det är 2018. Det en bör förvänta sig när en står i tv och pratar om träning är positiva kommentarer och möjligtvis några pekpinnar angående tekniken. Inte detta.

Missförstå mig inte, era positiva kommentarer gör att jag orkar kämpa. Det är totalt avgörande för att jag ska fortsätta. Men jag kan inte bara ignorera allt negativt, som många tycker att jag ska göra. För det är så viktigt att inse att samhället ser ut så.

Inte sista gången ni ser och hör mig
Nu behöver jag ta några dagars paus och inte svara på några kommentarer (TV4 gör för övrigt ett grymt jobb med att rensa ut bland kommentarerna så om ni läser på sociala medier kommer ni inte se hela sanningen). Sedan hoppas och tror jag att allt detta bara ger mig mer kraft till att fortsätta kämpa.

För det här är långt ifrån den sista gången ni kommer få se och höra mig i andra medier det här året…

Annons

28 kommentarer

 1. Du är en stjärna!?????Skit i alla negativa gnällspikar! All kärlek till dig! Go girl❤️??????????

 2. Jag tror att de som vet något alls om träning kunde se att du är både stark och kunnig, och att allt skitsnack bara är från idioter.

 3. Ta hand om dig och ladda kraft och energi. Fruktansvärt att människor uttrycker sig så här. Det är fantastiskt hur du arbetar för att olika kroppar ska få ta plats i det offentliga rummet och att träning ska vara en glädje, inte ett måste för att enbart bli smal. Du är en förebild för mig och så många andra. Tack för att du lindrar stressen och hetsen, sprider glädje och får mig att stå på mig mer om hur jag ser ut och vem jag är.

 4. Hej! Jag har hittat till din blogg nyligen och är så upplyft av ditt positiva bidrag till att uppmuntra till aktivitet, rörelse, träningsglädje! Jag tycker tv-inslagen är utmärkta och vilken vinst att det inte är en superdeffad fitnessbody som står och predikar för de redan frälsta!

 5. Det finns massor av människor som hejar på dig och tycker du är grym! Tråkigt att folk har så lite självförtoende att de måste trycka ner andra! Kör hårt!!! och låt oss se vad du gör för grymt jobb!

 6. Känner igen det där från när jag började blogga om löpning. ”Hur kan den där snärtan som bara fokuserar på utseendet veta något om löpning?” Som att man liksom måste vara elitlöpare eller åtminstone toksnabb för att få ha rätten att yttra sig om löpning. Folk blev skitprovocerade, men ju mer provocerade de blev desto mer peppad blev jag. Och nu sitter jag här och skriver på min andra bok om löpning för Sveriges största bokförlag. Tji fick puckona som kritiserade mig! Heja dig, jag tycker du gör ett alldeles fantastiskt jobb i att inspirera andra och visa på att folk som tränar får se ut precis som de vill. Kram!

 7. Blir förbannad men samtidigt vet jag ju att dessa nättroll inte själva mår bra. Annars skulle man inte lägga ner tid på att trycka ner någon. Jag har kämpat hela livet med att känna att jag duger och är bra för den jag är. Att jag inte behöver någons bekräftelse utan bara min egna.
  Du gör det super bra och mycket bättre än många andra.
  Hälsa och träning har inget med siffran på vågen att göra. Hälsa och träning är något som vi gör för att må bra eller uppnå olika mål. Kan vara att lyfta en viss vikt, springa en viss hastighet, det kan också vara en siffra på vågen men det kan också vara någonting man gör och har som mål för att må bra.

 8. Det är helt sjukt vilka kommentarer du får! Du är grym som fortsätter. Låt aldrig dessa troll förstöra för dig, du behövs! Kram

 9. Du är en inspirerande och vackra kvinna, tack för din mod och styrka!
  Din budskap är även känd här i Tyskland-visst är det grymt?
  Kram, Swantje

 10. Heja Sara du är skitsnygg skit i alla jävla dumma kommentarer. Jag ser upp till dig du är en grym förebild önskar att jag kunde ha samma sunda kropps uppfattning som du har. Själv hatar jag min kropp har aldrig tyckt om den och så har det varit sen jag var liten. Stor kram till dig

 11. Jag som blir så glad över ditt leende på tv och höra dig ge träningatips. För mig som kraftigt överviktig och som precis tagit itu med det i kost och träning, gav du mig hopp och tilltro till mig själv och vad jag kan klara av. Att folk har mage att kommentera, mobba, häckla dig och andra gör mig genuint ledsen och besviken på mänskligheten… När ska vuxna människor sluta dömma och kränka andra… Jag hoppas att få fortsätta följa dig och dina tips, tack för att du är du!

 12. Du är precis vad ett hälsosamt tränings Sverige behöver. Träning handlar inte om att vara tjock eller smal. Träning handlar om hälsa och om att må bra. Hoppas du hittar kraft att fortsätta vara den du är och dela med dig så som du gör trots alla hemska kommentarer. För du är viktig. <3

 13. Strunta i dom. Finns elaka människor överallt. Du e bra som du är och bra att du tränar för att må bra

 14. Såg dig igår och blev imponerad, ledsen att trollens framfart drabbade dig. Du är en riktigt bra tjej som visar både styrketräning och träningsglädje, du kan på riktigt göra skillnad och inspirera andra människor.

 15. En stor eloge till dig, som visar vad träningens essens egentligen handlar om, som visar att träning är hälsobringande för alla oavsett samhällets normer och som framför allt står för den du är!

 16. Det är tröttsamt. Tröttsamt att TROTS att jag i, tja vad är det nu? många ÅR iaf, har haft den här diskussionen med folk, har varit den där jobbiga som “förstört stämningen” när jag ifrågasatt klumpiga formuleringar (du vet, det är som som “inte var illa ment, säger ju bara vad JAG TYCKER hallå”…) — trots att jag liksom gjort det så jäkla länge (och tålmodigt börjat om från början med de allra trögaste tomtarna) TROTS DET blir jag irriterad, illa berörd och framför allt blir jag väl lite uppgiven. När det-bara-fortsätter. Det är ju som du skriver 2018 nu. När fan ska folk få upp huvudet ur röven liksom. Bli iaf en gnutta mer analytiska och tja jag vet inte, TÄNKANDE VETTIGA MÄNNISKOR? Herregud vill typ gråta när jag läser sådant här. För det är så jäkla överväldigande när det ibland slår en, hur jäääävla långt bort en del människor alltså fortfarande (?!) befinner sig. Långt ifrån den värld jag vill leva i, långt ifrån den värld och det samhälle jag önskar mina nära och kära och ev framtida barn att leva i.
  MEN, jag landar sen ändå alltid i vetskapen att oavsett hur ledsen sådana här insikter gör mig, så har jag liksom inget val. Jag har ju analyserat satan och känt och grubblat och gått på nitar och lärt mig och ifrågasatt både mig och min omgivning osv osv osv, och NU är det liksom för sent. Nu vet jag ju hur viktigt allt det här är. NU kommer jag aldrig (även om det ibland är deppigt och en inser hur långt vi har kvar blabla) kunna låta de plumpa kommentarerna, de slarviga uttalandena eller de direkt nedlåtande pikarna gå mig förbi utan att jag är just den där osköna typen som frågar hur fan hen tänkte nu?!
  Poäng? Jag hade någon. Lite glömt den kanske.. men mest; du är så grym. Har alltid tyckt och kommer alltid tycka.

 17. Det gör ont i mig att folk kan vara så elaka, att man över huvud taget kommenterar och bedömer folks kroppar och utseende på det viset. Kärlek till dig

 18. Jag blev så glad när jag såg dig på tv, du har sån fantastisk energi och det är så uppenbart att du brinner för det du gör. Det är DET som är det viktiga och som inspirerar oss andra. Du är så fantastisk som människa, du är dig själv, och på grund av dig har jag äntligen tagit tag i träningen igen för att MÅ BRA.

 19. You go girl! Jag blir så jäkla förbannad när jag ser alla trångsynta, intelligensbefriade “förståsigpåare” som ska kommentera. Och det är alltid negativa kommentarer, oavsett vad det än gäller! Dessa människor mår inte bra men det är ingen ursäkt för deras skitbeteende.

  Jag är själv ingen spinkig sak men jag blir i alla fall inspirerad när jag ser dig och det är så fruktansvärt tydligt att du vet vad du pratar om! Denna förbenade hets på alla som inte passar in i “size zero”-normen är bara så tröttsam.

  Fortsätt med det du gör!!! Kudos till dig!

 20. Som en inte pinnsmal person som pratar träning i TV så är du en än större förebild så att även lite större personer våga sig på att träna. Fortsätt med ditt grymma jobb.

 21. Fina, starka du! Jag blev så extremt glad när jag snubblade över en artikel om dig.
  Av den anledningen kommer jag att läsa tidningen.
  Du gör ett viktigt jobb! Tack ?

 22. Folk fattar inte att en tjockis kan vara mer hälsosam än en smal. Så mycket annat som spelar in hur vi ser ut! Som tjockis går jag hellre till en ”tjockis pt” än en som är fit då man känner sig i ännu sämre form med den sistnämnda. Hittade ditt inlägg när jag googlade ”kan en tjockis bli pt” 😁

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.