Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Övrigt

1 av 4 tjejer får sämre självkänsla av sociala medier – så undviker du det

I SAMARBETE MED LÄNSFÖRSÄKRINGAR (men alla åsikter är givetvis mina egna)

Nästan en av fyra tjejer mellan åldrarna 12 och 16 får sämre självkänsla av sociala medier – här är mina bästa tips för att undvika det.

Sociala medier gör mig extremt splittrad. Å ena sidan är det tack vare alla modiga kvinnor på sociala medier som jag ens har upptäckt kroppspositivism och som gör att jag vågar göra det jag gör. Och det är alla fina, peppande kommentarer som gör att jag kämpar på trots att jag då och då får elaka kommentarer.

Samtidigt är jag alldeles för medveten om hur sociala medier också kan skada. Jag har varit riktigt bra på att sortera ut alla som på något sätt ger mig ångest, ger vikthets eller får mig att känna mig dålig från min instagram till exempel. Ändå stöter jag på inlägg som får mig att känna mig ful och misslyckad ibland.

Ärligt talat är jag glad att sociala medier inte existerade på det här sättet när jag var i tonåren – då handlade det som mest om att ha en snygg profilbild på Lunarstorm. Jag är säker på att jag hade haft svårt att förstå att alla perfekta bilder inte är verklighet – jag menar, jag har fortfarande svårt att förstå det ibland. Och fasen vad jag inte hade klarat av den där hetsen efter likes när jag var som mest osäker i tonåren.

Undersökningen
Därför blir jag inte förvånad när jag läser en studie som nyligen har gjorts av Länsförsäkringar bland ungdomar mellan 12 och 16 år. Den visar bland annat följande:

 • 46% av både killarna och tjejerna upplever att de inte känner sig nöjda med sina kroppar när de jämför sig med andra i sociala medier.
 • 23% av tjejerna upplever att de får en sämre självkänsla ju mer de kollar på sociala medier.
 • 15% av tjejerna uppger att de är andra personer i sociala medier än i verkligheten..
 • 60% av tjejerna anser att alla andra verkar ha mer spännande och roliga liv än de själva.

Läskigt, eller hur? I hopp om att de här siffrorna ska minska har Länsförsäkringar skapat initiativet misslyckad.se, där du bland annat kan se en webbserie med Isa Galvan, Linnea Holst och Jenny Klefbom och köpa den snygga t-shirten jag har på mig – och vinsten går såklart till FRIENDS.

Jag tänkte att jag också skulle försöka dra ett strå till stacken och dela med mig av några konkreta tips som i alla fall har hjälpt mig att få ett betydligt sundare förhållande till sociala medier – och så det enda du behöver tänka på när du delar med dig av ditt liv på sociala medier om du vill undvika att andra ska må dåligt. Det här är extra viktigt för dig med många följare.

3 tips för att undvika att må dåligt av sociala medier

1. Sortera i flödet
Du har ingen skyldighet att följa personer du inte mår bra av att följa. Det finns till exempel många träningskonton jag gärna följer för att få tips på övningar och liknande. Men då och då dyker det upp inlägg som skapar ångest hos mig. Därför har jag istället skrivit upp en lista på konton som jag inte följer men som jag går in på någon gång i veckan – då kan jag vara beredd på att stöta på saker jag inte vill se, och kan bläddra fram till det jag vill läsa om.

2. Tänk på att det inte är verkligheten
Både du och jag vet ju egentligen hur enkelt det är att fejka på sociala medier. Den där rumpan kan se betydligt mer vältränad ut i rätt vinkel och det sunkiga hotellet kan se ut som ett riktigt lyxhotell om man anstränger sig tillräckligt. Försök tänka på det när du bläddrar i sociala medier.

3. Prata om det
Jag vet att det låter klyschigt, men det känns alltid lättare att prata om ett problem än att gå runt och hålla det för sig själv. Och som du märker av undersökningen så är du inte ensam om att må dåligt av sociala medier.

Mitt enda tips till dig som vill undvika att andra mår dåligt av dina sociala medier:

Visa verkligheten. Allt som krävs är faktiskt att undvika att försköna verkligheten på sociala medier – något som även jag kan vara skyldig till då och då. Visst, du får lägga upp hur många snygga selfies och lyxiga semsterbilder du vill. Men balansera gärna med bilder från semestern som inte alls blev så lyckad, eller en selfie där du varken drar in magen eller putar med läpparna.

Okej?

Annons

5 kommentarer

 1. Hej!

  Först och främst – tack för en superbra blogg! <3 Den är verkligen en ljuspunkt i min tillvaro. För det andra – vilka snygga jeans! Var har du köpt dom eller vad är det för märke? 🙂
  Kram!

    1. Ifall hon menar att sidan inte uppdateras när man går in på nytt så har jag samma problem. Trots att jag har bokmärkt startsidan hamnar jag på en gammal version av sidan som inte uppdaterar sig utan jag måste tömma historiken och gå in på nytt. Missar massa inlägg på det sättet och har gett upp att ens försöka gå in via mobilen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.