Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Skillnaden mellan att uppmuntra till självkärlek och att uppmuntra till fetma

Triggervarning! Här diskuteras bland annat risker kopplade till övervikt. Känner du inte att du klarar/vill läsa om detta bör du hoppa över det här inlägget.

Det är en stor skillnad på att säga “du duger” och att uppmuntra till fetma.

Det är rätt galet att jag ens behöver skriva det här inlägget, för skillnaden i rubriken borde vara så självklar. Men jag får ändå dagligen meddelanden och kommentarer från personer som vill berätta för mig att jag minsann uppmuntrar till fetma och att det jag gör är ohälsosamt. Folk har visst svårt att förstå att kroppspositivism inte handlar om att uppmuntra folk till att gå upp i vikt – utan att tycka om sig själv som man är.

Jag är högst medveten om att övervikt innebär hälsorisker. Jag är väl insatt i området och läser extremt mycket forskning på ämnet. Men till skillnad från många andra som kommenterar så stannar jag inte där. Jag har också koll på att det finns fler faktorer som innebär risker – exempelvis att vara deprimerad, att undvika socialt umgänge och att försöka tvinga sig själv att sova bort hela dagarna för att undvika att känna hunger.

För detta är alltså riskfaktorer som åtminstone jag tvingas leva med om jag ska vara smal. Och jag kan sätta dessa risker i relation och komma fram till vilka risker som är värda att ta. När vi ändå är inne på ämnet så finns det risker med att jobba natt, att äta processat kött och att dricka drycker som är för varma. Så jag antar att ni som skriver till mig för att berätta om alla risker också kommenterar likadant hos folk som jobbar natt, som sitter och äter parmaskinka eller dricker varmt kaffe?

Inte är misslyckade
Okej, nu när vi har det ämnet avklarat kan vi gå vidare till det rubriken handlar. För det första har jag aldrig någonsin sagt att någon ska gå varken upp eller ner i vikt. Det enda jag har sagt är att “du duger som du gör”. Jag vill berätta att de inte är dåliga människor och att de inte är misslyckade bara för att de inte tillhör samhällets normer – oavsett om det beror på att de är för tjocka, för smala, för långa, för korta eller avviker på något annat sätt.

Hade vi levt i en helt isolerad värld där mina inlägg var det enda mina följare läste så hade jag någon gång då och då tagit upp riskerna med övervikt. Och så hade jag behövt ta upp riskerna med rökning, att dricka alkohol, att köra för snabbt, att inte ha cykelhjälm och så vidare. För det hade varit min uppgift eftersom jag var den enda som de lyssnade på. Men nu är det inte så.

Vi lever i ett samhälle där mina följare får veta allt detta från många andra håll – och speciellt delen om övervikt. Jag kan garantera att alla tjocka är allra högst medvetna om att övervikt innebär vissa risker. De har fått läsa om det i tidningar, hört om det på nyheterna, fått det berättat för sig vid varenda liten kontroll hos läkaren och kanske fått mer eller mindre diskreta hintar från kollegor eller familjemedlemmar.

En riktig hälsogärning
Därför tänker jag att min instagram och min blogg kan få vara den där platsen där de inte behöver bli ständigt påminda om det. Att de istället kan få känna att de duger. Att de inte behöver ändra på sig för någon annans skull. Att de inte är utanför. Och när resten av samhället säger åt dem att de måste vara smala så kan jag till hundra procent lova att ingen vill bli överviktig på grund av det jag säger.

Och när vi ändå är inne på vad forskningen säger kan jag berätta att det jag gör är en riktig hälsogärning egentligen. När tjocka känner sig utanför och diskriminerade blir de nämligen ännu mer överviktiga, får sämre hälsa och har till och med större risk att dö i förtid – och detta gäller oavsett hur mycket de väger. Det beror bland annat på att det lätt leder till att man helst inte söker vård och undviker socialt umgänge överlag. Du kan till exempel läsa mer här, här och här.

Slutligen så skulle jag vilja ställa en fråga till diverse personer som påstår att jag “sprider ohälsa”. Hur ofta får du höra att du har varit anledningen till att någon har börjat träna? För det får i alla fall jag varje dag.

P.s om du undrar vad bilden har med texten att göra så är svaret: inte särskilt mycket. Jag vill bara visa att man kan vara tjock och snygg.

 

Annons

10 kommentarer

 1. Tänk om alla var så kloka. Jag förstår verkligen inte att folk är så tappade. Det här inlägget borde inte ens behöva skrivas men jag är väldigt tacksam att du orkar att skriva det ändå. En annan blir bara förbannad… stor kram och massa kärlek!

 2. Fantastiskt bra skrivet! Jag förstår mig inte på folk längre! Tänk om dom hade läst på lite om hälsa om att man kan vara ”tjock” o frisk och man kan vara smal o ohälsosam! Art bara för att man är lite större än andra ska vara en ohälsosam jäkel! Näää mer behöver vara som du! Du är grym!!

 3. Det är helt sjukt att folk blir så provocerade av att tjocka människor lägger upp en bild där man ser valkar, veck och celluliter och ser att personer i fråga är nöjd och stolt över sig själv på alla sätt och vis. Då kan man höra/läsa “Hur vågar du tycka om dig själv när du är så tjock?! INTE OK!” eller klassikern “När du lägger upp en bild på dig själv där det inte tydligt framgår att du hatar dig själv för att du är tjock så bidrar det till att folk tycker att det är OK att vara tjock och därmed kommer gå upp i vikt. INTE OK, tänk på mänskligheten!.” Typ…

 4. Jättebra blogg! Kul att du kör styrkelyft, höll på med det innan jag förstörde ryggen och kan inte längre utöva denna sport. Jättetråkigt!

  Jag undrar vilken kamera du använder för din bilder? De är så fint tagna!

 5. Bra skrivet!
  Tänker att det är samhällsstrukturer och normer vi ska vara arga på, inte enskilda individer som köpt samhällets syn på kropp och hälsa, ofta också kopplat till patriarkal struktur. Men det är ju genom enskilda individer som samhällsnormer, strukturer och fördomar visar sig. Min tanke är att jag tror att det är viktigt att välja ton till de som kritiserar, att vara införstådd med att det inte handlar om elaka individer, utan om samhällets strukturer och normer som kommer ut ur dessa individer. Tänker ofta på det när jag läser kommentarsfält att många angriper de som ger uttryck för samhällsnormer och strukturförtryck ofta får rätt hårda ord. Blir kallade inkompetenta idioter, korkade och så vidare. Det är lite synd. Jag tycker att du lyckas bra med att hålla en god ton och ”utbilda” och förklara, ”problematisera” och väcka diskussion som i bästa fall resulterar i att de som ger uttryck för knasiga normer tänker till och går vidare med en mer nyanserad verklighetsbild snarare än att bara ha blivit avfärdade som inkompetenta idioter eller näthatare. Nu pratar jag såklart inte om folk som bara häver ur sig otrevligheter utan där det finns ett innehåll att problematisera kring.
  Du gör en viktig insats tycker jag.

 6. Något av det bästa jag har läst! Sitter med en tår i ögat och hoppas att så många som möjligt får läsa denna text! Tack för att du gjort min dag lite bättre ❤️❤️

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.