BLOGGMENY
Hälsa

5 skäl till att äta en helt vanlig semla idag

Sluta krångla till det och ät en vanlig jävla semla.

Mina sociala medier är just nu fyllda av personer som antingen a. lagar en superkomplicerad raw-vegan-glutenfri-sockerfri semla som ser ut som en bajskorv (överdriver inte ens) alternativt b. berättar varför de inte äter en semla idag för att få applåder. Men vet ni, jag tycker att ni ska äta en helt vanlig semla idag. Här är några anledningar:

1. Det är gott
Det finns en anledning till att semlan har en egen dag: för att det är riktigt gott. Okej det kanske finns någon annan anledning också, men faktum är att semlor är goda. Och vet du vad som händer när vi äter något vi tycker är goda? Vi blir lyckliga! Så unna dig det idag.

2. Det är inte farligt
En semla består av typ bröd, grädde, mandlar och socker. Vad är det med dessa ingredienser som gör det så himla farligt? Svaret är såklart inget (och kom inte och försök argumentera för att socker är en dödsdrog för det stämmer inte, men vi kan ta den debatten en annan gång).

3. Du kommer inte gå upp i vikt
Okej, vi har fastställt att semlan inte innehåller något farligt som du kommer dö av. Så är problemet att du tror att de extra kalorierna kommer göra dig tjock? Då kan jag lugna dig med en japansk studie från 2014, där deltagarna fick äta 1 500 extra kalorier under tre dagar – något som rent teoretiskt sett borde innebära en viktuppgång. Inom bara två veckor var dock alla tillbaka på ursprungsvikten igen – utan några ansträngningar. Slutsatsen? Du kan äta en jävla massa semlor utan att gå upp i vikt.

4. Din raw-vegan-sockerfria-glutenfria semla kommer inte vara god
Du kanske kommer tycka att den är god men det beror på att du inte har ätit en riktig semla på alldeles för lång tid. Så det som i slutändan kommer ske är att du lägger jättelång tid och massor av kraft på att göra en semla som inte ens är god. Vet du vad du hade kunnat göra med all tid du hade sparat om du bara hade gått och köpt en helt vanlig semla? Jo, träna. Eller hänga i soffan. Möjligheterna är oändliga!

5. Din raw-vegan-sockerfria-glutenfria semla är förmodligen inte så nyttig ändå
Din “nyttiga” semla kommer troligtvis bestå av 99 procent dadlar som du mixar och processar tills allt du har kvar i slutändan är fruktsocker. Och vet du vad fruktsocker är ungefär samma sak som? Vanligt socker. Visst kan vi diskutera de mikroskopiska skillnaderna mellan sockret från dadlar eller kanske honung jämfört med vanligt socker, men ärligt talat – det handlar om en semla om året och spelar ingen roll.

P.s: Självklart finns det vettiga skäl till att inte äta den där vanliga hederliga semlan. Du kanske är glutenintolerant, utesluter animalier ur din kost, inte tycker det är gott eller precis som jag är allergisk mot mandlar (och inte orkar leta upp en utan och därför struntar i det). Du behöver inte bli ledsen/förbannad/kränkt/skicka hatmail för det.

Annons

13 kommentarer

 1. Apropå rawfood/glutenfria-människor som tror att saker är lika goda som vanliga hederliga ”onyttiga” saker… jag blev lurad av en entusiastisk manlig PT att köpa en hel låda med Lean-bars från nutramino… hasselnötssmak, pga skulle enligt honom smaka exakt som Dubbelnougat. HAHAHA eeeeh nej. Visade sig att senast han åt nougat var på 90-talet.

 2. Vill bara kommentera att folk som äter glutenfritt/veganskt behöver nödvändigtvis inte göra det för nyttighetens skull. Det kan ju vara av medicinska skäl eller bara att veganer inte tycker att det är najs att djur måste plågas för en semla. Lika god kan man ju diskutera, det kanske en ”vanlig” semla är. Men blamea inte veganer pga deras kostval/livsstil.

  1. Oj nej det är verkligen inte det jag menar. Jag skrev ju längst ner att det finns vettiga skäl att inte äta. Men jag inser nu att jag skulle göra bindestreck istället för snedstreck, det jag menar är alltså de som gör semlor som ska vara raw och sockerfria och glutenfria på en och samma gång för att det ska vara nyttigt.

 3. Såg idag på SVTs fb tips om sätt att förbränna en semla. Såklart skrivet med “glimten i ögat” men vad fan gör det då budskapet ändå går fram: att skuldbelägga ätande och tala om för oss att mat är farlig. Gud nåde dig om du får för dig att synda. Då ska du straffas genom att skämmas om du inte springer bort kalorierna på löpbandet.

 4. Åt en kladdkakasemla till lunch. Mandelmassan utbytt mot nutella och en bit kladdkaka under locket. Något tyckte det var onyttigt jag svarade att ibland äter jag för själen inte för magen. Nu har jag ätit en stor portion fisk och potatis och ska äta dagens andra semla, en nutellasemla. För det är gott!

  1. Exakt! Jag vill inte höra ett ord om att nåt är “syndigt gott” och att man måste göra nåt för att förtjäna den där semlan (ta en promenad på lunchen, springa en mil eller kanske hoppa över middagen.) Jag åt en semla på jobbet utan att be om ursäkt (jag är dessutom tjock – hur törs jag?!). Sen åkte jag hem. Åt fisk, potatismos och hemgjord remouladsås och sen klämde jag en semla till. Gott var det!

 5. Jag tackar nej till semla av den enda anledningen att jag inte gillar dom. Alla tror dock att jag är rädd för att gå upp i vikt, dvs bantar och säger “men semla som är så gott!” “En semla kan man unna sig!” osv osv.
  Jag tar hellre en vanlig kanelbulle om jag är sugen på något gott till kaffet och njuter av den:).

  1. Jag avskyr wienerbröd och det är samma där. Inte helt socialt accepterat. Men jag blir barnsligt lycklig av en saftig kanelbulle!

 6. Jag åt två. Vanliga semlor. :O Gav grymt bra energi på gymmet! Men jag våndas lite över att jag inte hunnit testa croissantsemlan än…

Lämna en kommentar