Träning

Därför vill jag inte ha dina träningstips, random snubbe

Bara för att du är man kan du inte mer än mig om hur jag ska marklyfta eller pressa vikter.

Jag är en kvinna som lyfter vikter och dessutom lägger upp videos av det på mina sociala medier. Det innebär också att jag får extremt mycket tips och råd om hur jag borde göra detta annorlunda. Snällt, kanske du tycker. Du kanske tänker att det är för att folk bryr sig och vill mig väl. Och i många fall är det förmodligen så att personerna kommer med sina råd för att de vill hjälpa mig. Men det finns några skäl till att jag inte ser det som ett dugg hjälpsamt.

För det första så har jag aldrig någonsin fått hjälp av dessa råd. Faktum är att de flesta som försöker hjälpa mig verkar vara på nybörjarstadiet, då de precis har börjat lära sig tekniken i de vanligaste basövningarna. De här personerna har dock ännu inte förstått att vi alla har olika kroppar och styrkor, och att det därför är rimligt att alla inte gör ett marklyft likadant. Om jag har höfterna högre upp än vad du har fått lära dig när jag gör marklyft betyder det alltså inte nödvändigtvis att jag gör fel, utan att det är den varianten som passar mig bäst.

Det är också samma personer som börjar skrika så fort ryggen inte är helt rak i ett lyft, oavsett om jag bara håller i en fyrakilosvikt. Jag antar i alla fall att de här personerna är nybörjare. För när du har lyft många olika typer av vikter på olika sätt under en lång tid lär du känna din kropp. Om ryggen inte är helt och hållet spikrak kanske det till och med är en medveten strategi av mig. Så alla dessa tips och råd tar ärligt talat mest plats i min inkorg, de har aldrig hjälpt mig ett enda dugg med min träning.

Självkänslan sjunker
Men det värsta är att det får mig att bli sjukt otaggad på att lägga upp träningsvideos. I vissa perioder lägger jag faktiskt bara upp bilder från träningen för att slippa just detta. För det spelar ingen roll om att jag innerst inne vet att alla dessa tips och råd är felaktiga, min självkänsla sjunker faktiskt lite när inkorgen fylls av meddelanden om allt jag borde göra annorlunda. Hur kul tror ni det är när man lägger upp ett klipp av ett personligt rekord som man är sjukt nöjd över, för att mötas av 30 meddelanden och kommentarer från män som berättar vad man gör fel?

Och ja, det är givetvis i åtminstone 95 procent av fallen män. Män som sällan har tagit sig tiden att kolla igenom mer än ett klipp i mitt flöde men som ändå får för sig att “dela med sig av lite tips”. Män som bara tar för givet att de kan mer än mig för att jag just är kvinna och de män. Nej, jag vet att det förmodligen inte är någon man som går in på min instagram och tänker att “nu ska jag klaga på henne för att hon är kvinna”. Men på något sätt verkar det som att män har något inbyggt självförtroende som gör att de tror att de kan allt om träning, trots att de mest har kollat på YouTube-videos och själv inte böjer mer än en tom stång*.

Vill ni ha ett tydligt exempel på hur idiotiska och onödiga de här hjälpsamma tipsen är? Okej! En gång la jag upp en video där jag gjorde en hantelstöt. Jag gjorde det på det rimligaste sättet med tanke på att det var en hyfsat tung vikt, genom att stöta upp den explosivt. Ungefär som man gör i den olympiska grenen som heter just stöt. Det är alltså en vedertagen, helt vanlig övning. Jag raderade den videon eftersom jag fick minst 20 meddelanden från män som tyckte att jag fuskade.

Tillfällen då jag faktiskt vill ha dina tips
Okej, jag förstår att det kanske låter som att jag är alldeles för stolt och inte vill ta emot hjälp från någon. Det stämmer inte. Jag kan absolut inte allt när det kommer till träning och vill gärna ha befogad och rimlig kritik. Så för att göra det lite enklare för er, så att ni slipper lägga tid på att skriva ner era råd till mig i onödan, så kommer här en lista på de tillfällen då jag gärna vill ha era träningstips:

1. När jag ber om det
Ibland har jag lagt upp inlägg där jag faktiskt frågar efter era bästa tips angående någon övning jag är dålig på. Och för all del, hjälp till då!

2. Om jag gör något direkt farligt
Och nu pratar jag inte om att ryggen inte är totalt spikrak hela tiden när jag håller i en vikt som motsvarar typ 10 procent av mitt max, för om du tror att det är farligt för mig så har du inte särskilt bra koll på träning. Jag snackar snarare om ifall du ser mig på gymmet och jag typ har lastat skivstången helt fel.

3. Om du uppenbarligen är bättre än mig
Om du har en lång och gedigen karriär som coach eller är en riktigt bra lyftare så får du gärna hjälpa mig. Att du bara är av manligt kön kvalificerar dig dock inte till detta.

*Det är såklart inget fel med att böja med tom stång, men jag tänker att man inte ska kritisera någon som knäböjer 100+ kilo om man inte är i närheten av det själv.


Du kanske också gillar

1 Comments

  • Svara
    Linnéa
    27 februari, 2018 at 16:16

    HALLELUJAH SISTER!??

  • Lämna en kommentar