Träning

Därför borde du gå med vikter – och så gör du

Genom att gå med vikter kan du få riktigt bra träning för hela kroppen och flåset – här ger jag dig någon slags guide.

Du som följer mig vet nog att jag gillar att gå med tunga vikter. Det kan vara i form av ett ok som jag har på axlarna, med en släde eller kettlebells. Jag får rätt mycket frågor om varför jag gör det och hur man gör, så därför tänkte jag gå igenom det här.

Varför?
Övningar där du går framåt med en tung vikt kräver att du använder en hel del muskler. För att hålla överkroppen upprätt när du går fram måste du nämligen aktivera magmusklerna rejält. Har du en tillräckligt tung vikt får du också träning för rumpan och låren. Beroende på hur du håller vikten kommer du i många fall också få träning för armarna.

Och så min absoluta favoritdel med övningar där man går med en vikt: det tränar konditionen riktigt mycket. Att bara gå tio meter med en maxtung vikt kommer höja flåset rejält, men jag brukar också avsluta med att ta bort typ hälften av vikterna och gå så långt jag klarar. Perfekt för mig som avskyr traditionell konditionsträning.

Är det farligt?
Nej. Så länge du tänker på det där som jag alltid brukar säga: att inte använda en maxtung vikt direkt, att hålla ryggen rak och sluta om det gör ont.

Hur?
Jag kommer visa mina favoritövningar nedan. Den enda ni får se video på är släddrag av den enkla anledningen att jag var nöjd över att jag lyckades dra 250 kilo. Men principen är så himla enkel – gå fram! Gå snabbt om du har en lätt vikt och klarar att i princip springa, gå långsamt om du har en tung vikt och knappt tar dig fram. Som på videon ovan då. Och i övningarna där jag har kettlebells kan du givetvis använda hantlar eller pet-flaskor med stenar eller något annat roligt.

Släddrag
För att göra den här övningen behöver du en släde och en sele som du kan binda fast i den. Om du inte har en släde på ditt gym kan du kika in på en crossfitbox, där finns det i regel alltid. Se till att selen sitter på ordentligt och gå fram. Helst inte lika vingligt som här på videon, men om du har lastat släden med 250 kilogram som jag har gjort så är det okej. Tränar i huvudsak låren, rumpan och vaderna och är förbaskat kul eftersom det går att lägga på riktigt tunga vikter.

Slädpress
Även här behöver du en släde, men den här gången med två handtag. Ofta kan du välja mellan ett lågt handtag och ett högt handtag, välj det lägre om du vill få bra rumpträning och det högre om du vill pressa riktigt tunga vikter. Du placerar helt enkelt händerna där och går framåt. Tränar ungefär samma som släddrag, men även armarna och bröstmusklerna eftersom du får ta i rätt mycket med överkroppen också.

Rackgång
Du placerar kettlebellen i armvecket för att hamna i en rackposition. Jag orkar inte förklara så noga just nu så googla på rackposition om du vill veta mer. Du kan ha en kettlebell i varje hand här och då ha båda i rackposition för att få tyngre vikter och därmed mer belastning på rumpa och lår när du går. Om du däremot bara håller i en kommer du få mer träning för magmusklerna eftersom du måste använda dem riktigt mycket för att inte typ trilla åt sidan.

Väskgång/Farmargång
Det här är enkelt, du håller helt enkelt i en kettlebell i antingen ena handen eller båda. Här får du också bra greppträning. Även här gäller samma som i rackgång, det blir mer träning för magmusklerna om du bara håller vikten i ena handen men å andra sidan mer belastning överlag om du håller i båda.

Servitörgång
Du tar helt enkelt upp kettlebellen på rak arm över huvudet. Här kan du såklart också ha två kettlebells men du fattar kanske grejen. När du går får du extra bra träning för mage, samtidigt som triceps och axeln och aktiveras.

(Angående namnen så avskyr jag att använda engelska övningsnamn pga är typ en gammal tant innerst inne så jag använder lite halvtaskiga översättningar.)


Du kanske också gillar

Inga Kommentarer

Lämna en kommentar