Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Övrigt

Därför tänker jag fortsätta kräva att influencers tar ansvar

Om att jag kommer fortsätta vara “elak” och kritisera influencers.

Att jag tycker att influencers med många följare också har ett stort ansvar kommer nog inte som en chock för dig som har läst den här bloggen ett tag. Jag är inte rädd för att kritisera någon som uttalar sig på ett sätt som kan skapa vikthets, framkalla ätstörningar eller rent av är bullshit. Det var precis vad jag gjorde härom dagen efter att en av Sveriges största influencers hade suttit och pratat om sin juicediet på sin insta.

Och jäklar vilket tumult det blev. I början nämnde jag inte influencerns namn men med tanke på att det inte är första gången hon säger något klantigt listade folk snabbt ut att det var Bianca Ingrosso det handlade om. Herregud vilket kaos det blev då. Min inkorg fylldes av meddelanden om att jag är elak eller avundsjuk eller kanske bara ful.

Framför allt tyckte de att jag var elak. Att hon borde få äta vad hon vill och varför kan jag inte ta det här privat istället? Och eftersom det här inte är första gången och definitivt inte kommer vara sista gången jag är “elak” tänkte jag besvara på dessa frågor. Så, här är mina främsta skäl till att kritisera kända influencers öppet.

De kan skada
När jag kritiserar någon öppet är det i nästan alla fall på grund av att de har uttalat sig på ett fettfobiskt eller vikthetsande sätt. Och jag gör inte detta för att det är kul utan för att det faktiskt är livsviktigt. Efter att jag hade ifrågasatt Biancas beslut att prata om sin juice-diet fick jag massvis av meddelanden från personer som hade tänkt börja med den och som var lättade eftersom jag sa sanningen.

I många fall var det här personer som trodde att de hade tagit sig ur ätstörningar, och någon berättade till och med att hon hade kräkts upp maten efter att ha sett Biancas story. Två tolvåringar hörde av sig. Nu tänker jag inte gå in på de många anledningarna till att det egentligen är onödigt för alla att börja med juice-dieter, men för alla dessa kan det vara direkt skadligt. Så visst, jag kanske sårar någon influencer. Men det är värt det om jag räddar betydligt fler från självhat och ätstörningar.

De tjänar pengar på oss
Vissa tycker att detta är helt irrelevant men för mig är det inte det. För om du tjänar riktigt bra med pengar på dina följare anser jag att du också har ett ansvar gentemot dem. Om någon som faktiskt lever och försörjer sig enbart på att vara influencer tycker jag inte längre att den kan anses vara endast en privatperson på sitt instagramkonto längre.

Så på samma sätt som att jag tänker fortsätta skriva arga inlägg om ett företag gör något riktigt korkat så tänker jag göra det om en influencer gör samma tabbe. Många influencers har dessutom betydligt mer inflytande än stora företag. Och du är såklart hjärtligt välkommen att kritisera Hälsa & Fitness, eller mig för den delen. Inte för att du tycker att jag är tjock och ful utan med sakliga argument alltså.

Vi är lättpåverkade
Innan någon påpekar att “vi alla har en fri vilja” så har jag något viktigt att berätta. Det är att vi alla faktiskt är påverkbara på något sätt, vissa mer än andra. Varför tror du annars att företag lägger extrema summor på reklam för sina varumärken? Och det är speciellt alla unga tjejer som ännu inte har byggt upp sin självkänsla jag är mest bekymrad över. Herregud vad glad jag är över att sociala medier inte existerade på samma sätt när jag var 13.

De är sällan ensamma
Jag har inte koll på hela influencervärlden men jag är ändå hundra procent säker på att Bianca inte är ensam om att berätta om sina juice-dieter. Jag har helt enkelt inte tid eller lust att söka upp alla som sysslar med detta och skriva ett privat meddelande till alla. Men genom att skriva ett offentligt inlägg där jag berättar om riskerna kan jag nå betydligt fler personer än om jag hade skrivit ett privat meddelande till henne.

Man måste kunna ha en skadlig debatt
Någon skrev att jag inte bör kritisera andra öppet, det är bara politiker som ska göra det. Jag ler lite när jag skriver det för det är så naivt. Hur hade vårt samhälle sett ut om det bara hade varit okej för politiker att diskutera, problematisera och debattera? Hade alla influencers fått löpa amok och säga vad de vill, så länge ingen politiker säger stopp? Och hur är det med konst och musik? Det kan vi inte recensera då va?

Ja, ni förstår poängen. Jag tycker faktiskt om att veta att jag kan bli kritiserad. Det innebär att jag inte slänger ur mig vilken skit som helst utan att jag tänker efter och funderar på konsekvenserna. Så självgod som jag är hade jag nog snackat massa om grejer jag inte kan någonting om här om jag inte hade vetat att andra skulle säga ifrån.

Får man inte äta vad man vill???
Jodå. Jag skiter i om du äter bara bananer, dricker juicer eller sysslar med någon annan hittepå-diet. Det enda jag bryr mig om är att du inte ska inspirera dina följare till det, och det gör du faktiskt rent automatiskt om du berättar om dina dieter eftersom dina följare vill vara som dig. Ja, det ingår i själva titeln “influencer”. Och jag förbjuder dig för övrigt inte från att skriva eller prata om det heller – men det är bara det att du i så fall får leva med att jag kritiserar dig.

P.s!
Bilden har inte med något att göra förutom att jag ser allvarlig ut. Jag vill bara visa min nya hårfärg, visst är den fin???

 

 

 

Annons

5 kommentarer

  1. Vad bra att du säger ifrån! Du är en förebild för många och bidrar till ett sundare samhälle genom att du vågar ta debatten. Stor eloge och kram!

  2. Jättebra att du tar upp detta. Som influencer är du ju en företagare som tjänar pengar på det du gör. Jag har ingen koll egentligen men kan tänka att lagar och förordningar inte alls hänger med här. Om du driver en restaurang, ger ut en tidning eller vad som helst finns lagar och regler att förhålla sig till, och det finns myndigheter och andra organ som kontrollerar att du följer dessa. Som influencer har du mer eller mindre fritt spelrum och även om många säkert vill väl så tror jag att det många gånger saknas kunskap och insikt. Medelåldern på influencers är oftast inte så hög vilket säkert också bidrar. Herregud, jag är 44 och lär mig hela tiden nya saker om sådant jag är expert på och hur jag själv och andra människor tänker, fungerar och reagerar. Konstruktivt ifrågasättande är sunt och viktigt. Heja dig!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.