Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Övrigt

Alla är vi hycklare och det är okej

Jag är en hycklare, och vet ni? Det är helt okej.

Senast idag fick jag höra att jag är en hycklare. Anledningen var att jag hade erkänt att jag tvekade innan jag la upp en dansvideo, eftersom min mage syntes mer än den brukar. Och med tanke på att jag så ofta pratar om självkärlek och kroppsacceptans tyckte personen i fråga att det var hyckleri.

Det är inte första gången jag får höra det, och jag vet fler som ibland kallas det. Gemensamt för dessa personer är att alla kämpar för att förändra vårt samhälle till det bättre genom att till exempel engagera sig inom kroppsaktivism, feminism eller kanske miljöfrågor.

Men vad är egentligen en hycklare? Ja, en snabb googling ger mig följande beskrivning: Att inte leva som man lär. Och om det är definitionen av en hycklare så är jag faktiskt beredd att hålla med. Jag är en hycklare och förmodligen du med, och alla du ser upp till. Och det är okej.

Långt från att acceptera kroppen fullt ut
För enligt den definitionen är jag ju en hycklare när jag berättar för er hur livsviktigt det är att acceptera sin kropp, samtidigt som jag är rätt långt från att acceptera min fullt ut i alla lägen. Bilden ovan la jag till exempel inte upp först eftersom jag tyckte att mina lår var för gropiga. Ja, samma lår som jag inte har några problem att dallra med i slow motion.

Jag är också en hycklare när jag uppmanar er till att strunta i vad siffrorna på vågen visar, samtidigt som det är få saker som ger mig så mycket ångest som en våg. Jag delar också gärna med mig av mina bästa tips på hur jag slutade få dåligt samvete av mat och säger ofta att du inte ska förbjuda dig från att äta något. Men jag kan också sitta där på söndagkvällen och tänka att jag ska låta bli att äta något den här veckan, eller kanske till och med följa en diet.

Dömer andra efter utseendet
Men det är inte bara när det kommer till kroppen och maten som jag säger något men gör något annat. När det kommer till träningen gör jag också ofta det. Jag skriver ofta om hur viktigt det är med tekniken och att inte maxa vid varje pass, men egentligen är den enda träningen jag älskar den med maxtunga vikter där tekniken inte är helt hundra.

För att inte tala om hur ofta jag pratar om utseendefixeringen som något negativt. Att vi ska bry oss mindre om hur vi och andra ser ut, och fokusera mer på insidan. Men om jag ska vara helt ärlig så tänker jag extremt mycket på hur jag ser ut. Och ännu värre – jag dömer andra baserat på deras utseende. Säkert varje dag. Utan att jag vill det, men det sker som av en reflex.

Inte tillräckligt stark
Och allt det här är okej. Att jag inte lever precis så som jag lär är rätt naturligt med tanke på det samhälle vi lever i. När alla vi ser i medier är smala, när sociala medier svämmar över av mathets och extremt många i min umgängeskrets diskuterar olika dieter kan jag inte vara helt oberörd. Jag påverkas givetvis eftersom jag helt enkelt inte är tillräckligt stark för att stå emot alla dessa normer och värderingar.

På samma sätt kommer någon som kämpar för miljön inte kunna leva helt miljövänligt. Samhället är liksom inte anpassat efter det, och därför är det omöjligt att aldrig konsumera något som förstör miljön eller göra något som bidrar till växthuseffekten. Någon som kämpar för feminism kommer inte heller kunna leva helt feministiskt i alla avseenden, om hen inte väljer att isolera sig helt från samhället.

Ouppnåeligt
Så länge vi är öppna med detta är det inget fel. Det kanske till och med kan vara värdefullt att ni förstår att vi som för den kroppspositiva kampen inte helt och håller lever som vi lär. Tror ni att vi är helt fria från kroppsnojor och komplex är det nog stor risk att det kommer kännas ouppnåeligt för många av er, och kanske ger någon upp på vägen eftersom det känns som att ni aldrig kommer nå dit.

Därför tycker jag att även du ska prata om kroppspositivism och uppmana till självkärlek. Ja, även om du fortfarande är i bantningsträsket och hatar dig själv. För hade det bara varit övermänskliga gurus som fick leda den här kampen kommer ingen föra den.

P.s
På tal om hyckleri ska jag på Talmannens vårmiddag ikväll. Där kommer jag definitivt sitta och försöka ha det trevligt med personer jag inte alls delar samma värderingar med. Det är också okej. Mest ville jag bara berätta att jag ska på fancy tillställning i riksdagen.

Annons

6 kommentarer

  1. Kära nån. Då är jag också det. På många plan. Oerhört många plan. Jag har själv tex oerhört svårt för mitt midjemått. Det är inte alarmerande stort. Det vet jag. Men ändå är hjärnan helt fixerad. Så jag bestämde mig förut för att ha bikini bara för att trotsa mig själv och visa upp min mage som ju faktiskt är helt fantastisk och har burit två underbara ungar inom sig. Jag gör mitt bästa för att sprida kärlek över alla andra men kan vara fruktansvärt elak mot mig själv. Jobbar på det men det tar ju tid. Jag kan inte bara programmera om hjärnan från en dag till en annan att tokälska varje millimeter av min kropp. En annan sak jag också är hycklare då är att jag förespråkar nära föräldraskap. Och jag gör verkligen mitt bästa för att använda det. Och trillar dit gång på gång av det invanda sedan jag själv var barn och som inte alls är nära föräldraskap. Man får helt enkelt göra sitt bästa och jobba på det med att älska sig själv och jag är galet tacksam över att kunna följa dig Sara. Du ger mig styrka att orka fortsätta jobba på min egen självbild.

  2. Hejsan! Din blogg är på något sätt kopplat till artiklar på bloglovin. Alltså när man trycker på B:et hamnar man så att det kommer massa artiklar, dessutom när man får upp sina bloggar i flödet hos bloglovin så kommer det inte inlägg från dig (trots att det är dig man följer) utan artiklar från Hälsa & Fitness. Försökte hitta nån mail till dig för att visa bild på hur det ser ut på bloglovin men hittade ingen. Hoppas iaf du förstår vad jag menar. Vet inte vart felet ligger, på din blogg eller bloglovin.

      1. Skickade bild till mailen, har inte kommit någon ny koppling så problemet kan vara löst. Skickat ändå 🙂

  3. Skickade bild till mailen, har inte kommit någon ny koppling så problemet kan vara löst. Skickat ändå 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.