Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Därför är fat shaming ALDRIG positivt

En liten text till dig som tror att fat shaming kan ha positiva effekter.

När någon skriver att jag borde gå ner i vikt eller skämtar om min fettmängd försvarar de ofta detta med att de “tänker på min hälsa”. De menar att övervikt ju är ohälsosamt och att deras kommentarer borde få mig att vilja gå ner i vikt. Vi alla andra förstår ju att detta är skitsnack och att de här personerna bara är mobbare som vill trycka ner andra.

Men för att jag ska kunna bemöta det här på ett enkelt sätt i framtiden så kommer här en liten pedagogisk lista. Med utgång från den senaste forskningen kommer jag berätta vad som händer när du utsätter någon för fat shaming. Observera att jag använder mig som ett exempel för tydlighetens skull – det är alltså inte säkert att just jag reagerar precis såhär, men kollar vi på befolkningsnivå så är det här fat shamingens effekter.

Och innan vi sätter igång: jag vill inte höra om någon som gick i din klass på mellanstadiet och som började banta och gick ner i vikt efter att ha mobbats för det. För det första så har personen förmodligen gått upp i vikt igen om det var den enda motivationen. För det andra så har alla regler undantag. Ni vet, som bekräftar regeln. Okej då kör vi, här är tre saker som händer när du utsätter mig för fat shaming:

1. Jag blir sjukare
I den här nypublicerade studien har man kommit fram till att överviktiga kvinnor som utsätts för fat shaming i högre grad undviker läkarbesök. Att detta inte direkt är något som främjar hälsan behöver jag förmodligen knappt påpeka. För jag tror att vi alla förstår att det är svårt att behandla sjukdomar i tid om en inte ens går på hälsokontroller för att upptäcka dem.

Själv undvek jag att söka hjälp för min ångest för att jag visste att det fanns en risk att jag skulle få rådet att gå ner i vikt. Jag vet nämligen att det hade kunnat innebära att min ångest blev betydligt värre. Resultatet blev att jag hamnade på psykakuten istället.

2. Jag blir tjockare
Jag förstår att det rent teoretiskt kan låta rimligt att någon som blir retad för sin övervikt kommer vilja gå ner i vikt. I praktiken fungerar det dock sällan så. I den här studien upptäckte man till exempel att de som uppgav att de dagligen utsattes för fat shaming gick upp i vikt – medan de som inte gjorde det gick ner i vikt under samma period.

Och det är inte bara elaka kommentarer som har den här effekten. Här kunde man se att barn vars föräldrar uppmuntrar till viktnedgång i större utsträckning är överviktiga när de växer upp. Dessutom har de sämre självförtroende och större risk att drabbas av ätstörningar.

3. Jag riskerar att dö i förtid
Det låter kanske dramatiskt, men det är åtminstone vad den här studien visar. För även om man försöker ta hänsyn till faktorer som kan påverka livslängden, som olika sjukdomar och BMI, så visar forskning att de som utsätts för diskriminering på grund av deras vikt har större risk att dö i förtid.

Känner du fortfarande att du gör mig en tjänst när du kommenterar något om min vikt?

P.s angående mitt stora lårtest så har jag insett att jag måste testa alla metoder ett helt dygn innan jag skriver om det. Det betyder att jag imorgon kommer betygsätta dagens produkt, så just idag får ni inget inlägg om det.

Annons

1 kommentar

  1. Det är helt sjukt att folk inte fattar att “välmenande” kommentarer har motsatt effekt. Tänk om alla bara fick vara som de är utan en massa kommentarer och åsikter från omgivningen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.