Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Hej, det är normalt att låren blir breda när du sitter

Bara en påminnelse om att det är normalt att kroppen flyter ut, veckar sig och beter sig på annat sätt än vad modellernas i tidningarna verkar göra.

För många av er låter kanske rubriken självklar. Givetvis blir låren bredare när man sitter. Att fettet liksom flyter ut åt sidorna är ju helt naturligt. Men så kanske det finns någon som har hamnat här för att hon verkligen undrar. Och det här blogginlägget är till dig.

För jag har varit där och googlat på huruvida det är normalt att låren blir så tjocka när man sitter. Jag kommer ihåg att jag hamnade på mängder av sidor där jag fick tips på hur man skulle träna för att bekämpa det och vilka positioner man skulle sitta i för att förhindra det.

Kramp i låren
Så jag satt där på föreläsningarna och fick kramp i låren för att jag försökte sitta i någon extremt onaturlig position. Det gick faktiskt så långt att jag försökte undvika vissa maskiner på gymmet eftersom jag var tvungen att sitta och någon eventuellt skulle se mina tjocka lår (som var bra mycket mindre då).

Jag vet att jag egentligen borde ha förstått att det var normalt. Men när vikthetsen tar över (och man dessutom går på svältdiet) är det svårt att tänka helt klart. Jag såg ju aldrig någon annan med så tjocka lår. Kanske hade jag gjort det om jag kollade runt i klassrummet eller på gymmet, men förmodligen var många runt omkring mig precis lika medvetna och försökte få sina lår att se mindre ut.

Glömmer bort naturligt
Och det är precis det som händer när man bara får se personer i perfekta, tillrättalagda positioner i tv, tidningar och sociala medier. Man glömmer bort vad som är naturligt. Att kroppar inte är stela som hos dockor, utan att de rör sig, dallrar, veckar sig, får gropar och mycket mer.

Så här kommer några bilder jag hade behövt se när jag var 17 och googlade på “tjocka lår när jag sitter” istället för att mötas av träningstips för att minska insida lår:

Det är helt och hållet normalt att dina lår flyter ut när du sitter. Det gör faktiskt allas mer eller mindre.

På samma sätt är det normalt om din kropp veckar sig. Det betyder inte att du måste undvika kläder med djup ringningar eller inte kan ta foton från alla vinklar.

Och du är långt ifrån ensam om att ha gropar på låren. Och de kommer förmodligen vara där hur många knäböj du än gör. Och jo, även dallret kommer förbli där.

När jag ändå är inne på ämnet: om det är så att dina tuttar hänger över magen så är det inget fel alls, även om jag vet att det kan bli svettigt ibland.

Sticker din mage ut längre än dina tuttar? Ingen fara. Det kan bero på att du är svank. Eller tjock. Jag är båda och klarar mig fint.

Annons

7 kommentarer

  1. Du är ju bara för bäst Sara!! Trots att jag vet om allt detta från förut så är det så befriande och inspirerande att läsa hur du skriver om ämnet och din egen inställning till din kropp!! DU BEHÖVS I DENNA VÄRLD, sluta aldrig att inspirera oss!

  2. Jag hittade dig av en ren slump men tycker om det lilla jag läst hittills. Skitbra jobbat, låt ingen nolla trycka ner dig utan var stolt över dig själv och din kropp!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.