Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

5 saker jag önskar att smala visste

Vi vet vad energibalans är, vi är inte lata och jo, vi är medvetna om att övervikt kan innebära hälsorisker – här är några saker jag vill att smala ska veta om att vara tjock.

1. Vi kan lika mycket

Den absoluta majoriteten av alla tjocka har försökt gå ner i vikt. Förmodligen flera gånger. Vi har med stor sannolikhet testat att undvika vissa livsmedel, att endast äta ett livsmedel, att inte äta alls och att räkna kalorier, poäng och kolhydrater.

För dig som hela tiden har trott att tjocka är lata och okunniga kommer kanske det här som en chock, men ofta är det vi som har störst kunskaper om kost, träning och viktnedgång. Jo, det är långt ifrån omöjligt att vi har bättre koll än dig som hela livet har varit smal utan att behöva anstränga dig ett dugg.

2. Vi har olika förutsättningar

Bara för att du lyckas hålla dig smal utan problem innebär inte det att det är lika lätt för oss andra. För det första kan det finnas medicinska anledningar till övervikt – jag var till exempel underviktig innan min hjärntumör upptäcktes och jag var tvungen att bland annat äta kortison resten av mitt liv.

Men våra förutsättningar för att hålla oss normalviktiga skiljer sig på många andra sätt, bland annat beroende på hur du har vuxit upp, hur ofta du stöter på olika lockelser och till och med vilka gener du har. Här kan du läsa en bra artikel om detta. Slutsatsen, som de kommer fram till baserat på forskning inom ämnet, är att det sällan är disciplin och självkontroll som avgör – utan gammal hederlig tur.

3. Det är inte samma som att vara smal

Jag har varit supersmal. Så smal att skolsköterskan var orolig för mig och andra tyckte att jag såg ut som ett benrangel. Det var verkligen inte kul, och det var få andra saker jag ville mer än att gå upp i vikt. Men hur jobbigt det än var så går det inte att jämföra med hur det är att vara tjock. För samtidigt som det finns människor som tycker att du är för smal så finns det betydligt fler som är avundsjuka på dig. Och när du får höra elaka kommentarer är det bara att öppna en tidning för att se att din kropp ändå är accepterad.

Detsamma gäller inte för oss tjocka. Vi utsätts för strukturell diskriminering som gör att vi inte får jobb, att vi blir mobbade och inte får den vård vi behöver. Bland annat. Och i medier får vi dessutom bara se våra kroppar representerade i negativa sammanhang a la Monica i Vänner. Jag har skrivit mer om det här.

4. Alla andra har sagt det

Känner du ett behov av att berätta för mig att övervikt kan innebära risker? Då kan du räkna med att fler har gjort samma sak. Vi får höra att vi borde gå ner i vikt om vi går till läkaren, av vänner och släkt, av främlingar och kanske i skolan. Och även om andra inte hade berättat det för oss hade vi ändå varit medvetna om det. Vi löser nämligen samma artiklar och kollar på samma tv-program som dig.

5. Det gör ont

Jag vet, du får tycka att det bara är jag som är känslig och att du får säga vad du vill och så vidare. Men jag tänkte i alla fall berätta att det gör fysiskt ont i mig när mina smala vänner börjar prata om att de är tjocka och behöver gå ner i vikt. Vid det tillfället vill jag bara springa iväg. Så om du bryr dig om din tjocka vän: skippa det snacket.

Annons

15 kommentarer

 1. Nr 5 💔
  Alltid samma visa: ”Men du är fiiiin.” Svaret man får efter att ha påpekat (den X antal storlekar mindre) vännens osmakliga kommentar om deras ( OBS obefintliga) s.k. tjockhet.

 2. Om femman, det där händer mig hela tiden. Eller när mina ”normala” kompisar som inte är supersmala tar sig på sitt fett på magen och ba ”jag hatar att jag har gått upp i vikt” och så sitter jag där och har gåttupp i vikt och är ännu mer ledsen men måste ändå sitta där och trösta och vara stöttande. Och jag komenterar aldrig min kropp när jag är med andra som är smala för så kommer de där ”du är ju inte alls tjock” JO DET ÄR JAG. Eller ”du är jättefin” och då känner jag mest att jag inte sa att jag var ful 🙁

 3. Tack för att du lyckas sätta ord på mycket av vad jag själv känner. Du är en grym förebild för mig! 🙂

 4. Åh den där nummer 5 alltså. Jag får lust att slå till folk som säger att de blivit tjocka över helgen och måste banta en vecka. Ja fuck you. Jag måste konstant tänka på vad jag äter eller inte det är skillnad att gå upp 1 kg över en helg eller 20 kg pga psykisk ohälsa exempelvis. Suck….

 5. Nr 5 😡…egentligen skulle jag bara vilja be dom hålla käften!!! När man själv sitter där fet och borde losa en massa kilon. Jag tränar styrketräning. Jag vet inte riktigt hur dom tänker eller ser dom bara sig själva?! Eller är det värre att vara smal och gå upp i vikt? Att var större begränsar en tex. Om jag ska åka karusell får jag plats i karusellen? Det blir ju att man avstår vissa saker som man egentligen vill testa. Å du så himla bra skrivet på alla punkter.

 6. Identitetskrisen som uppstår när en varit smal 2/3 delar av livet, varot tjock 1/3 och nu är hyfsat smal igen…

 7. Var på solsemester med en vän en gång. Varenda tjock människa kommenterades. ”Hur kan hon ha pojkvän.” ”Man borde inte få ha bikini om man är tjock.” ”Kolla hur mycket hon äter till frukost. Så mycket äter inte jag på en dag.” Tillsist sa jag till. ”Jag mår dåligt över att höra dig säga alla dessa negativa kommentarer, jag sitter här bredvid dig, lika stor och med bikini på mig.” Svaret? ”Jag menar inte dig såklart. Jag tänker inte på att du är tjock.”

 8. Feminister säger ofta att män inte skall ta plats i det som kvinnor engagerar
  sig i och tex F! har ju väldigt få män på sina kandidatlistor
  inför valet (Källa: Mitt i). Feminister är dubbelmoralister.
  Jämställdhet är inget för er i praktiken. Tydligen är en dominans av kvinnor
  inget jämställdhetsproblem…

 9. Igenkänningsfaktorn är hög…
  Banta har jag gjort större delen av mitt liv, tränat likaså… Men här är jag, och jag ser ut som jag gör. Heja oss!

 10. Alltså nej på nummer 1. Det finns otroligt många överviktiga och feta människor som antingen inte vet vad energibalans är eller som jobbar hårt för att lura sig själva med att tro att man förbränner fyra (eller fjorton) kakor genom att ta trapporna en gång eller att man kan banta med choklad bara för att det står så på Aftonbladet. Jag hör det här dagligen från så många håll så du är nog ett undantag i den frågan.

  1. Men det finns ännu fler smala som tror att tjocka kan gå ner i vikt bara det “sprang mer, åt mindre” så öven om det finns otroligt många ignoranta männiksor överlag så är nog tjocka procentuellt sett mer pålästa om fetma än smala.

 11. Å jag hatar när folk säger att jag gått ner i vikt eller är smal. Alltid tyckt att jag varit lite för smal och mår absolut inte bra när folk påpekar det i tid o otid 😔

 12. Hej!
  Jag skulle så gärna läsa dina tips och förslag på hur man bemöter någon som klagar på sin egen vikt!
  Jag har tre vänner som alltid pratar negativt om sina nya extra kilon, och ska ”ta tag i det” med något nytt projekt. Klär sig för att gömma sig, pratar om saker dom ska göra ”sen när dom gått ner i vikt” osv.
  Och jag vet verkligen inte vad jag ska säga.
  Jag vill ju att dom ska känna kärlek till sina kroppar i alla former, men vill inte heller ”underkänna” deras tankar och känslor?

  (Kan tillägga att jag är både större och tyngre än dessa vänner, ja än alla jag känner faktiskt. Skillnaden är att jag alltid varit stor & tung, och har haft tid att lära mig uppskatta det som en del av mig).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.