Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Skillnaden på fetthat och kroppshat

Därför är det inte samma sak att hata sin kropp som att ha en kropp som resten av samhället hatar.

När jag skriver om hur det är att vara tjock får jag ofta kommentarer i form av “men det är inte så kul för oss smala heller”. Att alla minsann kan ha komplex! Och jag tvivlar inte på det. Jag är medveten om att kroppshatet är extremt utbrett bland kvinnor, även hos de vars kroppar tillhör normen. Det är ett stort problem som bland annat resulterar i ätstörningar, psykisk ohälsa och att unga tjejer sprutar in saker och gör onödiga operationer.

Men det finns ändå en stor skillnad mellan att själv känna ett stort hat inför sin egen kropp och att resten av samhället känner ett stort hat inför ens kropp. För jo, så är det att vara tjock. Vi möts av fördomar, diskriminering och hat bara för att vi har en större mängd fett på kroppen. För att illustrera skillnaden tänkte jag dela med mig av några praktiska exempel.

Kroppshat är:
Att gå på en jobbintervju och känna sig osäker över hur man ser ut.
Fetthat är:
Att gå på en jobbintervju och veta att det är vetenskapligt bevisat att du som överviktig har mindre chans att få jobbet.

Kroppshat är:
Att jämföra sig med personerna som syns i medier och känna att man inte riktigt duger.
Fetthat är:
Att de enda personerna man kan jämföra sig med kroppsmässigt i medier finns där på skämt, i form av typ tjocka Monica i vänner.

Kroppshat är:
Att känna sig osäker när man står i provrummet.
Fetthat är:
Att det inte finns någon storlek som passar så det är ingen idé att gå in i provrummet.

Kroppshat är:
Att känna att man behöver gå ner i vikt eller förändra kroppen på något sätt.
Fetthat är:
Att få höra att man borde gå ner i vikt från alla – läkare, släkt, vänner, lärare och så vidare.

Kroppshat är:
Att känna sig osäker när man lägger upp en bild på instagram.
Fetthat är:
Att höra att man är en hälsorisk när man lägger upp en bild på instagram.

Kroppshat är:
Att veta att det egentligen bara handlar om inställning. Att om du bara lär dig själv att älska dig själv så försvinner kroppshatet.
Fetthat är:
Att veta att det inte spelar någon roll hur mycket du älskar dig. Samhället hatar ändå din kropp.

P.s bilden är från en fotografering från Ellos som ni definitivt kommer få se mer av inom kort!

Annons

2 kommentarer

  1. Tack! Det här är precis de orden jag saknat! Borde vara en checklista för alla som inte vet skillnaden! Så tydligt! Tack!

  2. Tack!
    Vill tipsa om boken Hunger av Roxanne Gay. Den är självbiografisk och handlar om hennes kropp (som är 190 cm lång och tjock) och hur hon upplever samhällets och personer i hennes närhets syn och fördomar om hennes kropp. Och såklart hennes egen syn och upplevelse om hur det är att leva i hennes kropp.

    För mig som inte mött fetthat och därför inte kan sätta mig in i hur det är på riktigt var detta en viktig bok. Jag förstår såklart inte hur det är men har fått inblick i hur Roxanne (och säkert många andra)* har det. Den har även fått mig att stanna upp och tänka till när jag själv börjar tänka i fetthatstankar gentemot andra (hatar att jag gör det, är hjärntvättad sen barnsben att smal är bra. Nu kan jag åtminstone analysera tankarna och sen förkasta dom eftersom de är idiotiska).

    Tack för ett jättebra inlägg!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.