Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Jag la upp retuscherade bilder – det här hände

4 saker som hände när jag under ett dygn la upp retuscherade bilder av mig själv på instagram.

Bilderna som ni ser ovan är en del av ett litet experiment jag gjorde igår på min instagram. Jag la helt enkelt upp versionerna till höger på instagram, där jag bland annat hade gett mig en smalare midja, vitare tänder, slätare lår och till och med lite fejksmink. Först på kvällen avslöjade jag att de var retuscherade och visade de äkta bilderna.

Syftet? Att demonstrera hur enkelt det är att visa en fejkad bild av sig själv på sociala medier. Jag kan med all säkerhet säga att många stora influencers använder sig av de här metoderna – jag vet minst fem riktigt stora som har råkat avslöja sig själva genom diverse misstag (typ böjda dörrkarmar).

Men under experimentet kom jag själv till några insikter, varav många förvånade mig.

1. Jag fick komplimanger

Jag brukar få mycket komplimanger av mina följare på instagram, det är inget nytt. Men då handlar det om att jag har fint hår, snygga kläder eller att något jag säger är vettigt – nu handlade det endast om hur min kropp såg ut (förutom någon som undrade hur jag fick en sån glow på den tredje bilden).

Efter att jag hade lagt upp det första inlägget tog det inte lång tid innan reaktionerna kom. Förutom några kommentarer så fick jag en hel del meddelanden som löd ungefär “jävlar vilken kropp du har fått”. Varje gång fick jag dock känslan av att personerna egentligen mest ville veta hur jag hade gått ner i vikt.

2. Jag fick träningsfrågor

Att jag skulle få komplimanger över min kropp hade jag väntat mig, men den här punkten blev jag förvånad över. Jag trodde nämligen att jag vid det här laget hade visat att ens utseende inte nödvändigtvis avslöjar hur mycket en kan om till exempel kost och träning. Men där hade jag visst fel.

Efter de två första bilderna hörde folk av sig och ville bland annat veta hur jag tränar mage, om jag har tips på rumpövningar och om jag har något kostschema. Visst, jag får i vanliga fall en del frågor om träning – men jag tror inte det är en slump att jag fick dessa frågor samtidigt som jag plötsligt hade en lite extra putande rumpa och smalare midja.

3. Ingen anade något

Nu i efterhand har en del hört av sig och berättat att de reagerade på bilderna, men så vitt jag vet är det ingen som avslöjade mig under tiden. Det betyder att jag med stor sannolikhet hade kunnat fortsätt såhär ett bra tag utan att någon protesterade. Kanske för alltid?

4. Jag fick sämre självförtroende

Det här hade jag verkligen inte väntat mig. Men när jag jämförde de retuscherade bilderna med originalen blev jag ärligt talat ganska chockad. För foton som jag tidigare hade tyckt var helt okej kändes helt plötsligt fruktansvärda.

Slutsatsen

Jag har faktiskt förståelse för att influencers väljer att retuschera sina bilder. Vi alla gillar bekräftelse, och det fick jag definitivt. Om hela din karriär går ut på att visa upp ett perfekt liv så känns det förmodligen bara rimligt att gå loss med retuscheringen.

Jag kan också tänka mig att man hamnar i en ond spiral. För har du väl börjat lägga upp retuscherade bilder kommer det vara svårt att sluta – inte minst för att du med stor sannolikhet själv inte kommer känna att du duger som du är.

Men, jag kan inte betona det här tillräckligt: ta ditt ansvar som influencer. Dina följare kommer inte må bättre av att se den polerade ytan. De kommer jämföra sig med dig och känna sig otillräckliga. Du kommer förmodligen inte heller få särskilt bra självkänsla av att bara se en fejkad bild av dig själv i dina flöden.

Till dig som följer influencers: var kritisk. Utgå från att det mesta är fejk, speciellt när det handlar om stora influencers. Och ta inte för givet att någon som ser ut att ha en vältränad kropp kan mycket om kost och träning – de här personerna kan blåsa dig som fasen.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.