Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Går det att vara kroppspositiv och gå ner i vikt?

Sviker du den kroppspositiva rörelsen om du vill gå ner i vikt?

Ja, den frågan får jag ganska ofta. Den kommer från kvinnor som av olika anledningar vill gå ner i vikt, men som känner att de sviker den kroppspositiva rörelsen om de gör det. Jag kan lugna er. Det går alldeles utmärkt att minska i vikt och samtidigt vara kroppspositiv, och jag tänkte berätta mer om hur jag tänker.

Vad kan du göra?

Jag är mycket medveten om att det finns många goda skäl till att man vill gå ner i vikt. Det kan vara för hälsans skull eller kanske för att du behöver passa in i en viktklass för din idrott. Men ärligt talat – även om du inte har ett så kallat “bra skäl” ska du inte känna att du sviker kroppspositivismen.

För om du känner att du vill gå ner i vikt av den enkla anledningen att du vill passa in i samhällets normer så är det inte ditt fel. Det är inte du som är dålig. Du är bara, precis som alla vi andra, uppvuxen i ett smalhetsfixerat samhälle och det är inte konstigt att du känner så.

Om du bestämmer dig för att försöka gå ner i vikt så hoppas jag givetvis att du gör det på ett vettigt sätt som inte får dig att må skit. Men även om du skulle få för dig att göra en korkad quck-fix bestående av endast pulversoppa så har du fortfarande inte svikit den kroppspositiva rörelsen.

Vad kan du inte göra?

Som du märker är jag alltså inte särskilt intresserad av att lägga mig i vad en enskild individ ska göra eller inte ska göra med sin egen kropp. Med det sagt så finns det en hel del misstag som många gör när de ska gå igenom en så kallad “viktresa”.

Du har alltså all rätt att göra allt detta, men jag vill påstå att du inte kan tillhöra den kroppspositiva rörelsen om du gör det. För när du väljer att själv följa en idiotisk diet så skadar du bara dig själv – när du gör det här skadar du fler runt omkring dig och bidrar till att göra samhället ännu mer smalhetsfixerat:

  • Berättar om din diet utan att någon frågar. Du kanske tror att du gör det på ett annorlunda sätt, att du inte alls är precis som alla andra diet-förespråkare. Men du har med stor sannolikhet fel. Det är precis lika triggande, oavsett om du uppdaterar om en matdag på dina sociala medier eller om du sitter vid fikabordet och berättar om allt du inte äter.
  • Uppdaterar om din vikt på sociala medier. Nu finns det ju betydligt bättre sätt att hålla koll på sin utveckling än att väga sig, men det är såklart fritt fram för dig att använda vågen. Men när du delar med dig av den där siffran på dina sociala medier kommer dina följare börja jämföra sig. Det spelar ingen roll om du bara har några följare – det kommer med stor sannolikhet trigga någon.
  • Lägger upp före- och efterbilder. Du vet förmodligen själv innerst inne att det sista vi behöver på sociala medier är fler exempel på tjock kvinna som är ledsen och misslyckad bredvid smal kvinna som är glad och lycklig.

Slutsatsen

Alltså: gör vad fan du vill med din kropp. Och för all del, gör vad du vill med dina sociala medier och säg vad du känner för vid fikabordet. Men du kan helt enkelt inte göra detta och fortfarande påstå dig stå upp för kroppspositivism.

Visst, för dig är det bara en kort uppdatering om din vikt på sociala medier. Kanske är det bara ett konstaterande under fikarasten om att du minsann inte äter det där. Men problemet är att det aldrig är ett enda inlägg eller ett konstaterande.

För vi får höra och läsa om viktnedgång och hur du får drömkroppen överallt – på sociala medier, i tidningar, på tv och av kollegorna bland annat. Och hur oskyldigt och upplysande den här informationen än är så ackumuleras allt det. Resultatet? En konstant påminnelse om att jag inte duger som jag är om jag inte är smal.

Vad det leder till kan du bland annat läsa här och här.

P.s nu fick jag dessutom möjligheten att visa min nya tatuering, fantastisk va???

Annons

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.