Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Vi måste kunna diskutera kroppar utan att det är “body shaming”

Därför måste vi kunna diskutera kropparna vi ser på catwalken, reklamer och i sociala medier – utan att det är “body shaming” eller “thin shaming”.

Förra veckan gick Stockholm Fashion Week av stapeln, och i vanlig ordning har jag stött på en del diskussioner om modellerna. Närmare bestämt att de, med endast få undantag, var precis sådär modellsmala som de alltid har varit. Det är inget nytt, även om jag såklart önskar att det hade ändrats och vi inte hade behövt ha dessa diskussioner ännu en gång. Men jag har reagerat på en sak som jag inte har lagt märke till i alls lika hög grad tidigare.

Och det är att någon ofta dyker upp och tycker det är fel att diskutera kvinnors kroppar. De påstår att det är “body shaming” eller kanske “thin shaming”. Det här har jag stött på i andra sammanhang, när man till exempel kritiserar vilka som syns i annonser och på sociala medier. Och visst, i regel tycker jag givetvis att vi ska låta den kvinnliga kroppen vara eftersom den redan blir bedömd från så många håll. Men det måste finnas undantag.

Fortsätta som vanligt

För vad kommer hända om vi inte tillåts kritisera modeföretagens val av modeller? Om vi inte vågar analysera kropparna vi ser i annonser eftersom vi är rädda att såra någon? Förmodligen inte ett enda jävla skit. Jag kan inte tänka mig något annat än att allt kommer fortsätta precis som vanligt.

Det betyder att modeller kommer fortsätta svälta sig för att kunna få jobb. Jo, jag vet givetvis att det finns personer som är så smala naturligt – jag var en av dem innan jag blev sjuk. Men att påstå att alla modeller ser ut så utan ansträngning är en stor fet lögn.

Lite siffror

Vill ni ha lite forskning på det? Okej, den här studien visade till exempel att 54 procent av modellerna hade blivit tillsagda att de inte skulle kunna få några jobb om de inte gick ner i vikt. Och ni kommer väl ihåg modellagenturen som försökte värva modeller utanför en ätstörningsklinik?

Det är liksom ingen slump. Även om det såklart inte gäller alla så kommer många behöva ta till extrema och farliga åtgärder för att uppnå utseendet som krävs. Och hur påverkas vi konsumenter av att bara få se en typ av kropp på catwalken, i tidningar och i annonser?

47% ville gå ner i vikt av tidningarna

Ja, i den här studien undersökte man hur flickor mellan åldrarna 10 till 18 påverkades av att läsa modetidningar. Resultaten visade att 69 procent tyckte att tidningarna påverkade deras uppfattning om vad som är en perfekt kropp. 47 procent uppgav att bilderna i tidningarna gjorde att de ville gå ner i vikt.

Den här studien är också intressant på samma tema. Den är nämligen gjord i Fiji, där man inte fick tillgång till tv förrän 1995. Därmed har man kunnat undersöka hur invånarna har påverkats av att kunna se västerländska program. Resultaten visade bland annat att antalet som kräktes för att gå ner i vikt ökade från tre procent till 15. Man såg också att de som kollade på tv tre eller fler gånger per vecka hade 50 procent större risk att beskriva sig själva som för stora eller tjocka, och 30 procent större risk att banta.

“Thin shaming?”

Det här gör åtminstone mig rätt övertygad om att medier påverkar relationen vi har till våra egna kroppar. Därför är det en ganska korkad idé att sluta prata om vilka kroppar som syns i olika sammanhang – oavsett om det handlar om sociala medier, modevisningar eller annonser. Jag menar givetvis inte att vi ska sitta och säga att ditten och datten är fult, men det är ju bara allmänt vett.

Och nej, kom inte här och prata om att det här inlägget är “thin shaming”. I så fall påstår du att det går att jämföra det faktum att vissa inte endast vill se smala kroppar på catwalken med den strukturella diskrimineringen som tjocka utsätts för i dagens samhälle. Och då har du faktiskt inget på min blogg att göra.

Annons

2 kommentarer

    1. För det första så kommenterar du på fel inlägg. För det andra så står det “Källa: Pinterest”. För det tredje så tror jag att exakt alla förutom du förstår att jag menar att källa till bilderna är Pinterest. Herregud….

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.