Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

5 saker din PT (förmodligen) ljuger om

En personlig tränare kan ge massor av pepp och information – och vara en riktig lögnhals.

Det finns personliga tränare som är fantastiskt på sina yrken, som sprider träningsglädje och hjälper klienterna att bli starka och hälsosamma. Jag känner till många av den typen. Men det finns en rätt stor andel personliga tränare som gör motsatsen – de tar hutlöst betalt, sprider felaktig information och gör träningen onödigt tråkig och svår. Här är några lögner den PT-typen brukar komma med…

1. Att träning är komplicerat

Den kanske viktigaste lögnen av alla. Hade inte så många gått på den hade nämligen många personliga tränare varit utan jobb idag. För om vi tror att träning är något krångligt och kanske till och med farligt så vågar vi inte gå till gymmet själva, utan kommer vilja ha med oss en barnvakt… eller jag menar PT.

Sanningen är ju att träning är så himla enkelt. Allt du behöver göra är att anstränga kroppens alla muskler regelbundet (gärna typ två gånger i veckan), börja med lätta vikter, lägga på lite mer vikt regelbundet och sluta eller sänka vikterna om det gör ont. Då kommer du få bli starkare utan någon större skaderisk – och du har sparat en rejäl peng på att slippa anlita en PT.

Däremot har jag absolut full förståelse för att många känner sig osäkra när de börjar träna på gym, och det kan såklart vara skönt att ha med sig en PT. Det är givetvis inget fel med det. Bara du är medveten om att du inte behöver något program i en fin mapp från en PT för att få resultat.

2. Att träning är viktigt för viktnedgång

Även den här lögnen är viktig för många personliga tränare eftersom många av deras klienter har just viktnedgång som mål. Som jag bland annat skrev här så är träning en rätt dålig viktnedgångsmetod. Det absolut viktigaste för en viktminskning är kosten – men det kan ju inte en PT ta särskilt mycket betalt för att berätta. Istället fortsätter de sprida myten om att träning är viktigt när man vill gå ner i vikt.

I många fall är det dock en ganska oskyld, vit lögn. Jag har i många fall sett att personliga tränare får sina klienter att börja träna styrka med argumentet att muskler bränner mer kalorier än fett – och det är sant, men i ärlighetens namn är effekten väldigt liten. Jag kan dock erkänna att jag till viss del är skyldig till att sprida. Anledningen?

De flesta kvinnorna behöver faktiskt bli starkare och bygga muskler – inte primärt för utseendets skull, utan för hälsans. Personligen vet jag även hur stor skillnad det kan göra för den psykiska hälsan. Att dra en liten vit lögn för att motivera dessa kvinnor till att lyfta vikter är kanske inte hela världen. Har du en PT som tvingar dig ut på löprundor och morgonpromenader för att bränna kalorier är det dock dags att ta farväl.

3. Att du måste pressas till max

Jag ser ofta personliga tränare som skriker på sina klienter för att få dem att ta i mer. Och visst, det kan vara bra att någon gång då och då lämna komfortzonen, men det är långt ifrån nödvändigt att göra det vid varje pass. Faktum är att du kan komma rätt långt genom att oftast träna på en ganska behaglig nivå.

Men att pressa sig själv till max är svårt att göra på egen hand, utan du behöver nästan någon som står där och skriker på dig. Om du tror att det är totalt avgörande att du lyckas ta i så att du nästan spyr kommer du därför tro att du behöver ha med dig en PT vid varje träningstillfälle – vilket innebär klirr i kassan för din personliga tränare.

4. Att du måste ta kosttillskott

Påstår din PT att du måste ta olika kosttillskott för att få resultat? Okej. Säljer hen kanske själv dessa kosttillskott till dig? Då har vi ett tydligt varningstecken. Nej, jag påstår inte att alla som säljer tillskott ljuger för att tjäna pengar. Det finns definitivt kosttillskott som har god effekt, jag använder själv flera dagligen. Men om din personliga tränare vill att du ska köpa massvis av tillskott innan hen ens har frågat hur du äter idag bör du vara skeptisk.

5. Att hen är utbildad

Okej, det är ingen lögn egentligen. Om din personliga tränare påstår sig ha gått en PT-utbildning så har hen säkert ett diplom som ligger i någon låda där hemma. Men klienterna överskattar ofta vad som definieras som “utbildning”. Det är faktiskt möjligt att din personliga tränare bara har gått en tre veckor lång kurs på distans, och det är långt ifrån säkert att hen har mer kunskap än någon random som har hängt mycket på Kolozzeum.

1 kommentar

  1. Jag blev så irriterad på senaste avsnittet av Biggest Loser VIP där deltagarna pratade med PT:n om att de inte vill ta i så de spyr varje gång, att de inte är människor igen förrän efter flera dagar. Utan att ge någon egentlig förklaring till varför de skulle måsta ta i så mycket fick de ändå fortsätta ta i till max. Min dotter slutade med fotboll för att de pressade henne så mycket under fysen att hon spydde. Vem vill gå tillbaka till ett sånt pass? Kommer deltagarna i Biggest Loser fortsätta träna när de tror att de måste dö varje pass? Det blir ju inte kul då och tröskeln att ta sig iväg på ett pass blir alldeles för hög. 🙁

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons