Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Träning

5 skäl till att fler kvinnor borde lyfta tungt

Därför borde fler kvinnor lyfta tunga vikter.

Allt fler kvinnor inser hur fantastiskt det är att lyfta tungt, men avdelningen för fria vikter är fortfarande mansdominerad på de flesta gymmen. Det är synd eftersom jag ärligt talat tror att kvinnor har mer att vinna på det än män. Här är några anledningar till det:

1. Det höjer självförtroendet

Så här är det: när man håller i en tung vikt så känner man sig jävligt ball. Det är fakta. När jag lämnar gymmet behåller jag en del av den känslan, och det ger mig ett bättre självförtroende i vardagen. Det innebär att jag vågar ta för mig, säga ifrån och ta plats överlag. Det kanske låter fjantigt att lite marklyft eller farmers walk kan ha den effekten, men för mig fungerar det och jag vet att jag inte är ensam om det.

2. Det hjälper dig att uppskatta kroppen

När jag upptäckte att min kropp klarade av att lyfta, pressa, böja och gå med tunga vikter insåg jag något viktigt. Nämligen att min kropp är jävligt bra. Innan hade jag, precis som de flesta kvinnorna, mest gått runt och tänkt negativa tankar om min kropp. Men när jag började lyfta vikter fick jag en helt annan uppskattning för min kropp, och framför allt insåg jag att den har ett annat syfte än att bara se ut på ett visst sätt.

3. Det är träning utan kroppsnoja

Jag vet i allra högsta grad att träning kan vara en effektiv metod för att öka kroppsnojorna och vikthetsen. Själv kan jag absolut bli triggad av att se hur löpbandet räknar kalorier eller av en gruppträningsinstruktör som pratar om att “svettas för att få sommarkroppen”. Men tung styrketräning är generellt befriat från den här kroppshetsen. Här handlar det bara om att lyfta så mycket vikt som möjligt – och det kan du sällan göra när du går på någon extrem diet.

4. Det utmanar normer

Tunga vikter är en tydlig symbol för styrka och makt överlag. När jag tar plats bland de fria vikterna och lyfter tungt bland alla superbiffiga snubbar får det mig att inse att jag kan göra det överallt. Det blir helt enkelt enklare att utmana de löjliga könsnormerna på såväl gymmet som på kontoret.

5. Det är hälsosamt

Jag lyfter verkligen inte vikter av hälsoskäl. Jag gör det för att jag tycker det är kul och mår bra av det. Men faktum är att vi kvinnor har extra stor nytta av tunga vikter än män ur hälsosynpunkt. Många kvinnor drabbas nämligen av benskörhet efter klimakteriet, och att träna med fria vikter är ett effektivt sätt att förebygga risken att drabbas av det.

Har du svårt att komma igång? Här tipsar jag om hur du börjar lyfta tunga vikter.
Tags : träning
Annons

1 kommentar

  1. Halkade in från Hugo Rosas blogg, fint inlägg om dig.
    Själv börjat på gymmet, tog 80 kg i marklyft min 3e gång på gymmet.
    Stolt, stark och coolt.
    Tack för din blogg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.