Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Träning

Ett yogapass från en icke-yogi

Ett skönt yogapass från en som inte kan något om yoga.

Jag är långt ifrån en erfaren yoga-utövare. Tvärtom. Antalet yogaklasser jag har deltagit i kan jag utan problem räkna på en hand. Däremot har jag det senaste året börjat hitta på lite egna sekvenser som jag gör när jag känner ett behov av att andas och sträcka ut kroppen. Oftast hittar jag på rörelserna under tiden beroende på vad jag känner att min kropp mår bra av, och passen kan pågå mellan allt från två minuter till en timme.

Det handlar alltså inte om att bli starkare – det fixar min vanliga träning tillräckligt bra – eller att förändra kroppen på något sätt. Jag gör det för att ge kroppen och sinnet en liten paus, samtidigt som jag sträcker ut min stela kontorskropp. När jag har delat med mig av detta på min insta får jag ofta massvis av frågor från andra som också vill börja yoga hemifrån men inte vet hur de ska börja.

Jag tänkte därför visa hur ett typiskt yogapass kan se ut för mig. Det består av några klassiska yogapositioner och några som jag har hittat på. Jag har absolut noll koll på teknik och är inte intresserad av att lära mig heller, jag vill helt enkelt göra något som känns skönt. Så varsågoda: en yogaklass från en person som inte alls kan yoga!

Så gör du

Gör positionerna nedan i ordning, andas hela tiden djupt och stanna så länge som du vill. Eller så testar du positionerna du vill och blandar hejvilt. Bestäm du. Känns något inte bra så struntar du i det. Känns något asbra kan du stanna kvar där resten av dagen. Du fattar, här finns inga regler.

Positionerna

1. Rulla ner kota för kota och knäpp händerna. Gunga lite fram och tillbaka.

2. Böj på benen för att komma ner i en knäböj, sträck upp armarna och andas djupt (ja jag ska köpa nya jeans).

3. Kom tillbaka till stående och sträck upp armarna mot taket.

4. Med händerna knäppta över huvudet böjer du dig bak och stannar där så länge som det känns bra.

5. Vrid fötterna åt ena sidan och sträck ut armarna. Stanna kvar och andas eller gunga lite fram och tillbaka.

6. Fäll fram överkroppen över benen och gunga lite fram och tillbaka. Därefter kommer du tillbaka till stående och repeterar steg 5 och 6 på andra sidan.

7. Efter att du har gjort steg 6 på andra sidan sätter du ner knät i golvet och sträck armarna mot taket samtidigt som du böjer ryggen lite bak. Andas.

8. Placera den främre foten bakom den andra och sträck upp svanskotan mot taket. Trampa lite om det känns bra. Gör steg 7 med den andra foten och kom sedan tillbaka hit.

9. Från förra positionen böjer du på armarna och sänk ner bröstet mot golvet. Sträck på armarna och lyft överkroppen, stanna kvar där och andas eller repetera allt några gånger.

10. Ställ dig så du har knäna och händerna i golvet. Växla mellan att svanka och kuta med ryggen.

11. Sjunk bak med rumpan mot fötterna och sträck ut armarna. Pausa här i några andetag.

12. Sträck ut armen under kroppen och rotera så långt som det känns bekvämt. Repetera med andra sidan.

13. Rulla sedan över så att du ligger på rygg. Krama om knäna och gunga fram och tillbaka för att massera ländryggen. Avsluta med att ligga på rygg och andas djupt.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.