Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 saker jag som kroniskt sjuk inte vill höra om mina mediciner

Jo, vi vet att det finns biverkningar och nej, jag kan inte byta ut medicinen mot diverse pulver från hälsokosten. Här är fler saker jag som kroniskt sjuk är trött på att höra om mina mediciner.

Sedan ungefär nio år sedan lever jag utan en fungerande hypofys, som en följd av en hjärntumör. Hypofysen styr i princip alla hormoner, och för att ersätta den funktionen måste jag dagligen stoppa i mig ungefär 20 piller. Vissa är totalt livsnödvändiga, om jag inte får i mig kortison så dör jag till exempel efter ungefär två dygn. Andra är viktiga för att jag ska kunna leva ett hyfsat normalt liv, där jag åtminstone nästan kan leva som friska.

Under den här tiden har jag upptäckt att det finns många fördomar och myter kring mediciner. Framför allt har jag märkt att många gärna delar med sig av sina åsikter av dem, även om de egentligen inte har bättre koll än att deras kompis använde medicinen tillfälligt. Det är något jag är rätt trött på. Här är därför en lista på fem saker jag inte vill höra om mina mediciner:

1. “Du vet att det finns massor av biverkningarna va?”

Ja, självklart. Alla som dagligen använder ett läkemedel är förmodligen (och förhoppningsvis) väl införstådda med vilka biverkningar som finns. För många av oss är dessa biverkningar en del av vardagen, och något som faktiskt innebär en hel del besvär – såväl fysiskt och psykiskt. Men vi tar inte de här medicinerna för att det är kul, för min del är det i många fall absolut livsnödvändigt.

Hur läskig den där listan över biverkningar än ser ut så kan jag alltså inte sluta med medicinen. För visst, den där medicinen bidrar till viktuppgång och ger mig ibland hjärtklappning. Men tar jag inte den på två dagar så dör jag. Det är en ganska lätt avvägning att göra, men det betyder inte att jag vill bli konstant påmind om biverkningarna så fort jag tar medicinen på en allmän plats eller råkar nämna den.

2. “Du borde testa [diverse ovetenskapligt trams från hälsokostbutiken] istället!”

Visst, det hade jag kunnat göra. Jag hade dock förmodligen blivit ganska mycket fattigare eftersom dessa preparat ofta är sinnessjukt dyra, men innan jag hade märkt av det hade jag nog dött ändå. För jag upprepar: jag tar inte mediciner för att det är kul. Och eftersom mina läkemedel just är så livsnödvändiga, och inte något nöje, vill jag helst inte stoppa i mig verkningslösa preparat.

Nej, jag föredrar faktiskt läkemedel som har genomgått en noggrann testning med långa, välgjorda studier och som har undersökts in i minsta lilla detalj. Vet du var man får tag på den typen av mediciner? På apoteken. Sällan bland hälsokostpreparaten eller grönsaksshotsen.

3. “Min kompis sluta med den medicinen och mådde så mycket bättre, du borde också göra det!”

Kul för din kompis! Men många läkemedel används för massvis av olika tillstånd. Det är därför möjligt att din vän använder samma medicin för ett helt annat ändamål. Och även om vi faktiskt hade haft samma sjukdom så är det långt ifrån säkert att vi har lika stort behov av den medicinen.

Om du inte är min läkare, eller lika införstådd i min sjukdomshistoria som min läkare, ser jag alltså helst att du undviker den typen av kommentarer. Det kan ge mig ångest, för jag är som sagt medveten om alla biverkningarna och hade helst av allt varit utan medicinerna om jag kunde. Framför allt kan det vara direkt livsfarligt eftersom du inte har någon aning om hur viktig just den medicinen är för mig.

4. “Vet du hur mycket företagen tjänar på dina mediciner?”

Här brukar det inte dröja lång tid innan det kommer någon antydan om att dessa företag faktiskt försöker få mig att tro att jag är beroende av medicinen, eller till och med gör mig sjukare, för att jag ska fortsätta med den. Ja, många verkar tro att alla läkemedelstillverkarna är en del av någon slags stor konspiration och att de bara vill ont.

Och ja, det kan absolut vara rimligt att ha ett kritiskt förhållningssätt till dessa företag. Om jag ska vara ärlig finns det många saker saker jag avskyr med läkemedelsindustrin (vilket dock mer hänger ihop med att vi lever i ett extremt kapitalistiskt samhälle). Men utan den industrin hade jag och många med mig varit döda nu.

De här personerna är för övrigt samma som förespråkar diverse piller och pulver från hälsokostbutiken. Det är lite komiskt eftersom dessa hälsopreparat ofta säljs till ett extremt överpris, och att företagen bakom inte direkt ofta sitter och skänker all vinst till välgörenhet.

5. “Vet du inte att de testar den medicinen på djur?”

Jag är noga med att inte använda smink eller hudvård som är testade på djur, och skulle aldrig kunna tänka mig att gå runt med äkta päls. Givetvis vill jag att så lite läkemedel som möjligt ska testas på djur, men det är inte alltid möjligt. Jag kan inte välja bort mina mediciner för sådana som inte är djurtestade eftersom det hade inneburit en total livsfara, och om jag mot förmodan inte hade dött hade min livskvalité försämrats enormt.

Den här typen av kommentarer har alltså bara en effekt: jag får dåligt samvete, när man egentligen själv inte har någon möjlighet att påverka det. Så: kämpa gärna för djurens rättigheter. Ligg på läkemedelstillverkarna om att använda testningsmetoder som innebär så lite lidande som möjligt för djuren. Men skyll inte på mig bara för att jag försöker överleva.

3 kommentarer

  1. Så bra beskrivet hur jäkla jobbigt det faktiskt kan vara vissa dagar att höra om hur random persons kusin faktiskt mådde sämre och fick hemska biverkningar av en medicin man själv står på. Så borde inte jag bara ta och sluta med den också?
    En av anledningarna till att jag ALDRIG nämner min egen fruktansvärda upplevelse av en medicin som faktiskt kostade mig rejält hälsomässigt i över ett år. Det är just för jag är väl medveten om att jag fick medicinen utskriven off-label, för något som de flesta som får den inte får den för. Och för att jag vet att även om det vart katastrofalt för mig, så tillhörde jag typ den 1 av 1000 som det blir så fel för. Så om någon inte TYDLIGT ber mig berätta om hur det fungerade eller inte för mig. Så säger jag inget alls om den om någon annan står på den. För jag fattar att för hen kan den vara det som gör att den klarar av vardagen hyggligt bra med sin hälsa.

  2. Så jäkla bra skrivet! Är själv opererad för hjärntumör i frontalloben och blivit strålad och är tvungen att ta mediciner för att kunna leva. Jag blir så less på alla som ger mig tips och råd om att sluta ta dem och istället köpa typ spirulina och dricka nå jävla te.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons