Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

5 skäl till att jag inte vill ha dina oombedda träningstips

Därför vill jag inte ha dina träningstips om jag inte har bett om det.

1. Sänker självförtroendet

Tänk dig följande scenario: du har lyft en jävligt tung vikt på gymmet, lyckats stå på händer eller gjort något annat du är riktigt stolt över. Nu vill du visa det för alla och lägger upp en video av prestationen. Du förväntar dig att mötas av “grattis!” eller “vad grym du är”. Men det är inte alls så majoriteten av kommentarerna och meddelandena lyder.

Istället får du bara höra vad du har gjort för fel. Och då snackar vi inte en kommentar eller ett meddelande, utan ett tjugotal där allt du borde göra annorlunda radas upp. Jag vet inte hur ni hade reagerat, men personligen känner jag omedelbart hur mitt självförtroende sjunker riktigt snabbt. Ibland har det till och med resulterat i att jag raderar den där videon, eftersom jag har känt mig dum som har lagt upp en video där jag tydligen gör allt helt fel.

Det kan vara jag som är alldeles för stolt, och visst kanske jag borde sluta vara känslig. Men jag är ganska säker på att jag inte är den enda som hade reagerat på det här viset. För även om alla meddelanden och kommentarer kommer från personer som vill hjälpa till så blir det bara en ständig påminnelse om mina brister och att jag gör fel. Och det får inte direkt mitt självförtroende att skjuta i höjden.

2. Förminskande

Det verkar inte spela någon roll att jag uppenbarligen tränar mycket och till och med arbetar som chefredaktör på en träningstidning: många tar för givet att jag inte har de mest grundläggande kunskaperna när det kommer till träning. För jag vet inte hur jag annars ska tolka det när jag lägger upp en video där jag gör knäböj, för att sedan få ett meddelande med en länk till “beginners guide to squat”?

För jodå, det har hänt mer än en gång. Precis som att jag regelbundet får höra att det är viktigt att ha rak rygg när man gör marklyft och att man bör spänna magmusklerna när man militärpressar. Allt det här är givetvis självklarheter för mig, och för alla andra som har något intresse av styrketräning. Därför känns det faktiskt ganska förminskande att få den typen av tips och råd. För ni tar ju faktiskt för givet att jag behöver er hjälp, och inte själv är kapabel att ta reda på den typen av grundläggande fakta.

3. Ni har inte hela bilden

Men jag är inte omöjlig. Givetvis uppskattar jag att få hjälp från personer som har mer kunskap än mig. Då bör dock personen ha koll på min träningsbakgrund, vilka förutsättningar just jag har och vilka mål jag strävar mot. Du kommer helt enkelt inte kunna hjälpa mig att böja mer baserat på en enda video av ett lyft, utan att veta hur mycket jag har böjt, om jag har några skador och vilket mål jag ens har med mina knäböjar.

För många verkar ha missat att vi alla är olika. Om du har lång överkropp och jag kort bör vi förmodligen inte göra marklyft på samma sätt. Därför kommer jag inte ha nytta av dina tips om hur du blev bättre på marklyft. Är mitt mål att pressa så tung vikt som möjligt och du vill få maximal muskeltillväxt i axlarna kommer vi inte heller ha nytta av samma teknik. Med andra ord: dina råd kommer med stor sannolikhet vara ganska värdelösa om din enda förkunskap om mig är någon träningsvideo.

4. Kan vara farligt

Och just eftersom ni inte har någon koll på min bakgrund och mina förutsättningar är det stor risk att de här tipsen inte bara är onödiga, utan också rent av farliga. Hade jag lyssnat på alla träningsråd jag får hade jag förmodligen haft massor av skador vid det här laget. Eller bara varit jäkligt svag eftersom jag hade blivit så förvirrad att jag hade lagt ner det där med styrketräning helt och hållet.

Som tur är så har jag tillräckligt bra koll på träning att jag kan sålla bland era råd, för i många fall hade det varit direkt farligt om jag hade följt dem. Mina redan halvtrasiga knän hade till exempel inte mått alls bra om jag hade följt era tips om hur jag borde böja, och mina armbågar hade väl knappt fungerat om jag hade bänkpressat på det viset många av er tycker att jag ska göra.

5. Brist på respekt

Med det sagt så kräver jag inte att ni ska förstå hur det är att få massvis av tips så fort man lägger ut en video eller bild. Det är faktiskt helt okej om ni tycker att jag är extremt otacksam som inte uppskattar er hjälp. Däremot kräver jag faktiskt att ni visar respekt när jag skriver att jag inte vill ha era tips. I nuläget spelar det dock ingen om jag rakt ut skriver att jag inte vill ha det, eller ens listar tre tips jag inte vill ha. Det strömmar ändå in, och det tycker jag är jäkligt fräckt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons