Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Hälsa

5 viktiga saker jag har lärt mig av leva med en kronisk sjukdom

Ofta hör jag folk påstå att de är tacksamma för att de har drabbats av diverse sjukdomar, eftersom de har lärt sig värdefulla saker från det och blablabla. Jag har aldrig riktigt trott på det. Ärligt talat önskar jag inte ens att min värsta fiende skulle drabbas av den här hjärntumören, med efterföljande biverkningar som konstant trötthet, livslång medicinering och viktuppgång.

Men jag har faktiskt lärt mig en del viktiga saker sedan jag opererade bort hjärntumören för nio år sedan, och därmed gick från att vara en helt frisk tonåring till att vara kroniskt sjuk som inte ens kan leva utan massvis av mediciner. Här är några av dem:

1. Att alla har olika förutsättningar

Om du hade frågat mig för tio år sedan hade jag utan tvekan påstått att jag hade full förståelse för att alla har olika förutsättningar. I efterhand förstår jag att det inte stämde helt och hållet. Och det är inte så konstigt. När man själv är hur frisk som helst och inte har några större problem än typ ett knä som gör lite ont är det i princip omöjligt att sätta sig in i hur det till exempel är att vara begränsad av en kronisk sjukdom.

Men jag upplever att jag under de här nio åren inte bara har kommit till insikt med hur det är att vara hindrad av en sjukdom. Jag tror faktiskt att jag har blivit bättre på att inse att alla personer har olika förutsättningar och möjligheter, oavsett om det beror på till exempel fysiska hinder, psykiska problem eller ekonomiska faktorer. Jag vet ju själv hur retfullt det är att se alla de där inläggen om att “om jag kan göra det kan alla!” när det inte stämmer på långa vägar.

2. Att prioritera

Jag märkte snabbt efter operationen att mycket som var helt självklart innan plötsligt gjorde mig extremt uttråkad. Att sitta på en fest och kallprata med någon jag tyckte var helt ointressant kändes till exempel olidligt. Det beror på att min sjukdom innebär en konstant trötthet, och för att jag ska orka leva det livet jag vill har jag behövt bli bättre på att prioritera.

Sedan jag drabbades av min sjukdom har jag därför behövt välja kvalitet framför kvantitet. Jag kan inte umgås med alla, göra allt jag vill eller ta på mig alla uppdrag. Därför måste jag sortera ut det som faktiskt ger mig energi och får mig att må bra. Även om jag givetvis önskar att jag hade sluppit tröttheten så tror jag att det i längden har varit positivt, och att det har fått mig att inse vad som är värt att lägga tid och kraft på.

3. Att stå upp för mig

Missförstå mig inte, jag älskar den svenska sjukvården. Det är fantastiskt att jag bara behöver betala några tusenlappar om året för alla livsnödvändiga mediciner och läkarbesök, och i stort sett har jag haft väldigt positiva erfarenheter av sjukvården. Det innebär dock inte att allt bara flyter på helt smärtfritt.

Nej, jag har varit tvungen att att stå upp för mig själv för att till exempel få tillgång till de mediciner och den hjälp jag behöver för att kunna leva ett så bra liv som möjligt trots en kronisk sjukdom. Jag är säker på att det gjort mig bättre på att stå upp för mig själv även i andra delar av livet.

4. Att det är okej att vara svag

Samtidigt som jag har blivit bättre på att stå upp för mig själv så har jag också behövt acceptera att jag inte klarar allt. Ibland är jag för trött, svag och sjuk. I början var det här något jag kämpade mot, för jag ville ju vara den typiskt duktiga flickan som kämpade igenom allt. Men jag har varit tvungen att inse att det inte stämmer, och att det är okej att be om hjälp. Och vet ni? Det är faktiskt rätt skönt.

5. Att uppskatta det lilla

Åh herregud vilken klyschig punkt, jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Förlåt. Men det stämmer faktiskt. Som kroniskt sjuk är min definition av vardagslyx att ha ett så fullproppat medicinskåp hemma att jag slipper besöka apoteket på en hel vecka! På samma sätt är jag så himla lycklig om min kropp fungerar någorlunda som den ska och jag inte behöver höja några doser. Med andra ord: jag behöver inte leva ett särskilt spännande eller lyxigt liv för att vara nöjd.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.