Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Så gick jag från att avsky träning till att älska det

Tidigare hatade jag träning – här är de viktigaste stegen som fick mig att älska det.

Tänker du att du är en sån person som inte gillar att träna? Jag var också det. Jag hade perioder då jag tyckte det var så fruktansvärt tråkigt att träna att jag flera gånger var nära att börja gråta under passen. Själva tanken på att jag skulle behöva utsätta mig för det dagligen resten av mitt liv kändes hopplös.

Idag är träning det bästa jag vet. Visst, även jag kan tycka det är jobbigt att ta mig iväg till träningen, men ofta längtar jag faktiskt till dagens pass. Och när jag väl är igång och tränar har jag alltid kul. Här listar jag de viktigaste stegen som har tagit mig dit.

Slutade fokusera på viktnedgång

Det här har utan tvekan varit den mest avgörande förändringen för att jag skulle börja gilla träning – på riktigt. När jag började träna hade jag nämligen bara ett enda mål: att förbränna så många kalorier som möjligt. Det resulterade i otaliga timmar på crosstrainern, i spinningsalen och i löparspåren.

Och jag avskydde varje minut av det. Som jag har skrivit här så finns det dessutom gott om studier som visar att träning är en ganska dålig metod för att gå ner i vikt. Det betyder att du kan sluta fokusera på att träna för att bränna kalorier, och börja göra något du faktiskt tycker är kul.

Testade mig fram

Det är tyvärr ganska liten sannolikhet att just den där träningsformen du testar direkt kommer vara den som passar dig allra bäst. Tvärtom kommer de allra flesta behöva testa sig fram, och så var det även för mig. För att upptäcka vad jag tycker är kul – att lyfta tungt – har jag testat på många träningsformer.

Jag har gått på spinning, bokat in mig på cirkelfys, tränat i styrkemaskiner, plågat mig igenom fruktansvärda crossfit-WOD:ar och mycket mer. Många av dessa träningsformer tyckte jag var riktigt tråkiga och jag kommer aldrig göra dem igen, men om jag inte hade gått på dessa pass hade jag aldrig kunnat ta reda på vad jag verkligen gillar.

Började fokusera på prestation

Att separera träningen från utseendet har varit ett enormt viktigt steg för att jag skulle börja gilla att träna. Då pratar jag inte bara om att jag slutade koppla ihop träningen med viktnedgång, utan från alla utseendebaserade mål. Förutom att det har gjort min träning roligare har det också hjälpt mig att uppskatta min kropp för vad den klarar av, istället för hur den ser ut.

Men det kan vara värt att tillägga att den här punkten är lite lurig. För det är samtidigt lätt att träningen blir för prestationsinriktad, vilket kan resultera i att det snarare framkallar ångest än träningsglädje. För att undvika det tror jag att nästa punkt är viktig…

Blev snäll mot mig själv

Det här kanske är en lite flummig punkt och jag är inte säker på hur jag tog mig dit, men den är viktig att nämna. Jag har sakta men säkert gått från att fokusera på att jag inte tog i tillräckligt mycket eller på det där passet jag skippade till att känna mig nöjd över det jag faktiskt gjorde. Det är en liten men avgörande förändring.

Ett tips för att nå dit kan vara att sätta dig ner efter ett träningspass och skriva ner allt du gjorde bra. Det kan vara att du gjorde en repetition mer än vanligt, att du lyckades lyfta tyngre vikter eller att du över huvud taget tog dig till gymmet trots att du inte alls kände för det.

Slutade optinoja

Visst, jag kan fortfarande tycka det är kul att nörda in mig på den senaste forskningen för att få veta exakt var skivstången ska ligga i knäböjen för optimal effekt, eller liknande smala ämnen. Men något viktigt jag har lärt mig är att allt inte behöver vara optimalt. Långt ifrån.

Jag behöver inte ha den absolut mest perfekta fördelningen av makronutrienterna, det är inte nödvändigt att jag följer det optimala träningsprogrammet och jag behöver inte ens ha koll på exakt hur många set och repetitioner jag har gjort. Visst, jag kanske hade kunnat lyfta några kilon mer idag om jag hade optimerat allt det där – men å andra sidan har min träning blivit roligare och mindre kravfylld.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons