Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kroppspositivitet

Checklista: bryr du dig om min hälsa eller är du en fat-shamande idiot?

En enkel checklista för att ta reda på om du verkligen bryr dig om min hälsa, eller om du bara är en fat-shamande idiot när du kommenterar min övervikt.

Jag är en tjock, åtminstone semi-offentlig kvinna. Det betyder att jag regelbundet får kommentarer och meddelanden om min vikt och kropp. Det verkar tyvärr vara oundvikligt. Ibland kommer kommentarerna i form av ren mobbing (typ HAHAHA FETTO), men ganska ofta påstår avsändaren att de skriver av välvilja.

De menar nämligen att de bryr sig om min hälsa och vill informera om riskerna med övervikt. Alla vi andra förstår såklart att det är skitsnack, och att det helt enkelt handlar om att de försöker trycka ner mig. Men eftersom dessa personer själva verkar ha svårt att förstå det har jag gjort en liten checklista.

Svarar du “nej” på någon av frågorna nedan, men ändå vill kommentera min vikt kan vi konstatera följande: du är bara en fat-shamande idiot och skiter fullständigt i min hälsa.

1. Vet du något om min hälsa?

Även om övervikt är en hälsorisk så är det inte den enda faktorn som påverkar vår hälsa. Om du ska uttala dig tvärsäkert kring min hälsa är därför ett rimligt krav att du faktiskt ska ha koll på den. Har du till exempel koll på mitt kolesterol, blodtryck och andra viktiga värden? Förmodligen inte.

2. Reagerar du likadant vid alla hälsorisker?

Övervikt ökar risken för många sjukdomar, men det är långt ifrån det enda som gör det. Berättar du för folk som grillar att bränd mat kan öka risken för cancer? Och när någon berättar om sitt fullspäckade schema skriver du väl att stress är en enorm hälsorisk? Ja, annars förstår jag inte varför du skulle känna behovet av att reagera så vid övervikt.

3. Vet du hur jag lever?

Jag hoppas att ni alla förstår att jag inte visar upp hela mitt liv på min instagram. Därför kan du såklart inte avgöra hur jag lever bara genom att följa mig. För att du ska kunna uttala dig säkert om min hälsa bör du istället ha följt mig en längre tid för att veta hur jag tränar, äter, sover och så vidare.

4. Har du mer kompetens?

Ja, finns det egentligen någon anledning till att tro att du har större kunskaper än mig inom ämnen som hälsa, träning och kost? För med tanke på att jag jobbar på en tidning som handlar om just detta borde det vara ganska uppenbart att jag är ganska påläst. Så om du känner att du behöver informera mig om min hälsa antar jag att du är någon slags expert.

5. Vet du hur fat-shaming påverkar?

Eftersom du är så mån om mig har du såklart börjat med att fundera på hur dessa kommentarer påverkar min hälsa. Till exempel måste du då har stött på den här studien som visar att personer som blir utsatta för fat-shaming går upp mer i vikt? Eller den här som visar att det till och med ökar risken för att dö i förtid ökar?

Ja, om du verkligen bryr dig om min hälsa antar jag att du har tagit hänsyn till alla dessa faktorer innan du bestämmer dig för att du måste meddela mig om att jag är överviktig.

8 kommentarer

  1. Hejja dej! Du inspirerar till att röra på sig och ha roligt.. Att göra det man känner för och mår bra av. Om inte det främjar hälsa vet jag inte vad som gör det! Fortsätt inspirera (och undervisa de som behöver) du behövs! ❤️

  2. Om jag verkligen bryr mig om någons hälsa börjar jag med att fråga hen hur hen mår. Känns som en självklarhet… 🙄

  3. Underbart skrivet!
    Det jävliga är att det fortfarande är så här och att vården Inte är något undantag utan dom gör likadant😡😘

  4. Bra skrivet, men jag tycker du dömer ut folk med, dom som håller PP att trycka ner mår själv jävligt dåligt, därför blir det att man som jag ser ut som missfoster blir hackkycklingar, jag försöker med att ta mig ur detta , Men inte lätt när ryggen och benen har pajat, väntar på en otrolig jobbig operation, jag måste gå ner i vikt ej lätt, sen att min epilepsi påverkas av detta, jag är u en ond cirkel.. Men lycka till, du får tycka att jag är en idiot som tänker som jag gör men jag blir snart 55 år man har levt med mycket skit.. Mm Lycka till

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons