Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Det är faktiskt okej att gömma sig i vassen i år igen

Räcker inte alla hejarop från kroppsaktivister? Det är helt okej att gömma dig i vassen det här året.

Jag vet, det kan verka märkligt att jag skriver det här inlägget. Jag brukar ju vara den som påstår motsatsen. Att ALLA har rätt att visa sig på stranden utan att behöva skämmas över huv de ser ut. Och det håller jag till hundra procent alltid fast vid. Problemet är att det vid den här tiden på året kan uppstå någon slags… omvänd hets.

Lite som att alla kroppsaktivister tävlar om att få strandhänget att framstå som det enklaste och mest naturliga som finns. Det fullkomligt haglar uppmaningar om att vi ska ta tillbaka stranden och jag ser dagligen inlägg om att allt du behöver för att ha en strandkropp är just en kropp på en strand. Jag skriver ofta den typen av saker själv och har fått mycket hjälp av andra som har skrivit liknande inlägg.

Realistiska

Men vi måste också vara realistiska. Det är lätt att säga att “alla kroppar är välkomna på stranden”, men det är betydligt svårare att ta in det när man har levt ett helt liv med kroppshat. Därför vet jag att ni är många där ute som verkligen önskar att ni hade kunnat ta åt er av våra kroppspositiva uppmaningar. Att ni hade vågat slänga av er kläderna och hänga i badkläder på stranden.

Men som inte vågar. Och som även den här sommaren kommer gömma sig i vassen eller undvika strandhänget helt. Men vet ni? Det är inget fel på er. Ni är varken fega eller dåliga. Ni har bara haft oturen att, precis som de flesta av oss, växa upp i ett samhälle där det snarare är norm att hata sin kropp om den inte ser ut som modellernas på omslagen.

Tar tid

Kanske har någon i din närhet brutit ner dig psykiskt och gjort att du känner dig svagare än någonsin. Kanske lider du av ätstörningar och triggas av att se eller visa din kropp. Kanske har du påbörjat en resa för att faktiskt lära dig att acceptera din kropp, men inte kommit tillräckligt långt för att våga dig till stranden.

Jag önskar såklart att jag kunde säga att allt som räcker är att du läser mina texter och följer kroppspositiva konton på instagram så POFF! är du redo för en sommar med strandhäng, som genom magi. Och visst, allt det kan givetvis hända. Men för många kommer det ta tid.

Inte ditt fel

Och för din skull hoppas jag att du verkligen kommer dit någon gång, gärna så fort som möjligt. Att du slutar skämmas för din kropp och inser att du är värd precis lika mycket som alla andra där på stranden. Men låt det ta tid om det behövs. Och skäms inte över att du ännu en sommar gömmer dig i vassen.

Det är inte ditt fel. Vi ska istället skylla på samhället och alla idiotiska normer. Och så ska vi jobba tillsammans för att du någon sommar, kanske nästa, ska få uppleva hur det är att kunna njuta av att hänga på stranden. Men känn ingen hets. Vi tar det som det kommer.

Annons

3 kommentarer

  1. Insåg inte hur mycket jag behövde läsa det där för ens jag läste ditt inlägg… Självhatet går i vågor och oftast är hatet som starkast under våren och sommaren. När det är som värst kan jag inte ens kolla mig själv i en helkroppsspegel utan kläder fast jag ändå tänker, du är en vuxen kvinna nu, jag vet bättre så är det som om den osäkra 16 åriga tjejen med hennes självhat gror och tar över allt vett… Hoppas jag vågar bada i år!

  2. Tack, tack, tack. Jag ses nog som relativt normsmal med storlek 40-42 men med en stor mage och nytillkomna valkar på ryggen känner jag mig som en elefant i jämförelse med andra. Jag försöker verkligen acceptera mig själv men helvete vad svårt det är. Jag tränar och försöker att inte äta kexchoklad VARJE dag samtidigt som jag brottas med att vafan, är jag sugen på kexchoklad ska jag väl få äta det?? Mitt BMI säger att jag har övervikt på gränsen till fetma (hatar BMI, så jävla mycket) men jag mår ju bra?? Utöver att hata mig själv och min kropp dvs. Vet inte om jag formulerat mig klantigt på något sätt eller sårat någon med mina ord men helvete, jag behövde få ur mig detta. Tack för allt du gör❤️

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.